De perspectieven voor de jonge generaties van nu zijn pittig. Of het nu klimaatverandering is of economisch grimmigere toekomst en de complexe uitdagingen (zoals consuminderen) die hiermee gepaard gaan; jongeren van nu en van de toekomst zullen veel voor hun kiezen krijgen. Mensen die belangrijke kritische stemmen van onze tijd wegwuiven beroepen zich maar wat graag op het argument dat deze jonge generaties wel praatjes hebben maar het niet zullen kunnen. De jonge door blauwe schermpjes verlichte gezichten houden zich immers in de regel meer bezig met selfies, vliegtuigreizen naar het buitenland, black Friday en het wifi-signaal. Maar zorgen maakt deze generatie zich wel. En in tegenstelling tot de oude generaties die de jonge generaties kleineren zullen deze jongere generaties een bewustere toekomst tegemoet gaan (niet per se dystopisch, maar wel een met uitdagingen). Een groot onderwerp kort samengevat in mijn mening: jongere generaties zullen zich kritischer, actiever en betrokkener gaan tonen dan voorgangers. Het kan niet anders.

Inzicht

Toch, als ik kijk naar jongeren die ik ken is er bij allen een belangrijk inzicht vereist: namelijk dat een betere wereld niet alleen begint in Glasgow of in de straten van Washington wanneer je in Nederland woont. Van alles op wereldniveau is van belang, maar als je verandering wilt realiseren zul je je moeten inspannen in je directe omgeving. Zelfs het falende stadsbestuur van Amsterdam is voor iemand uit Edam-Volendam al te ver weg eigenlijk. Zet je in waar je woont. Simpel zou je zeggen, maar voor jongeren die zijn opgegroeid met de wereld in hun broekzak waarbij wordt voorgehouden dat de wereld aan je voeten kan liggen is dit een harde realiteit die moeilijk onder ogen wordt gezien.

Kneuterige conclusie

Ik kom in dit korte stuk dus niet tot grote conclusies. Maar juist een kleine, haast kneuterige. In de Gemeente Edam-Volendam zien we net als overal dat jongeren zich weinig inspannen voor verandering in de directe omgeving. Jongeren moeten dit gaan doen en betrokken worden en betrokken zijn. En-Clave is een goed begin, maar er zullen toch nog wel meer jongeren zijn die van zich willen laten horen?

Laat van je horen tijdens de panelavond aanstaande dinsdagavond 30 november in de PX. Deze draait om de toekomst van Kunst & Cultuur in de gemeente Edam-Volendam. Neem al je enthousiasme, ideeën, zorgen, vragen en kritiek mee en draag je steentje bij.

Özcan Akyol is de panelhost tijdens de avond in PX op 30 november

Algemene informatie over de panelavond

Discussieer mee over de toekomst van kunst en cultuur in Edam-Volendam 

Op dinsdagavond 30 november aanstaande organiseert Cultuurplatform Edam-Volendam in de PX een panelavond onder leiding van schrijver en columnist Özcan Akyol. Het doel van de avond (getiteld “Waar Staat de Kunst?”) is om aan de hand van constructieve gesprekken tot interessante conclusies te komen over de toekomst van kunst en cultuur in de gemeente Edam-Volendam.

Panels 

De avond bestaat uit twee panelgesprekken en een middenstuk waarbij aanwezigen input kunnen geven. In de panels komen professionals uit het culturele veld aan het woord; Agnes van Beek, Bianca Vos, Julie Hengeveld, Rob Cerneus, Babiche Tervoort en Danny van Noorden (namens het Top). Daarnaast schuiven vertegenwoordigers vanuit de politiek aan; Vincent Tuijp (CDA), Tomas Tol (LijstKras), Nico van Straalen (GroenLinks) en Kees Sietsema (Zeevangs Belang).

Aanmelden

Geïnteresseerden die deze avond in de PX in Volendam willen bijwonen kunnen zich aanmelden door te mailen naar fjmbond@gmail.com (vermeld als onderwerp bij je aanmelding: Cultuurpanel 30 november 2021). De deur gaat open om 19:00, de aanvang is om 20:00. Rond 23:00 is de avond afgelopen. Bij entree laat je je geldige QR-code zien of een geldig testbewijs. In verband met de huidige stand van zaken, sluit de bar om 20:00 en is deze avond met vaste zitplaatsen waarbij de coronamaatregelen in acht worden genomen. 

1 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Liegende spiegels

BDD is een lastig iets. Want wie bepaalt er nou of iemand lelijk of mooi is? Wat is schoonheid überhaupt?
Lees verhaal

Oktober kunstmaand: Interview met Sophie Basseleur

Oktober is kunstmaand in de gemeente Edam-Volendam. Speciaal voor deze gelegenheid interviewt de jongerenredactie van enClave iedere week een kunstenaar die actief is in de gemeente. Deze week interviewt Roy de Smet kunstenares Sophie Basseleur.