Praatjes aan mijn bar gaan meestal over seks, voetbal, politiek, roddels en natuurlijk over mooie vrouwen. Gelukkig – voor mij – ook vaak over eten. Iedereen houdt van eten. Niet iedereen houdt van koken. Ik doe het – zoals alles – vooral op gevoel. Dat moet de lezer aanspreken. Atoomsplitsen is ingewikkeld, koken niet. Het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Moeder-de-vrouw op de juiste wijze beminnen, duurt langer. 

Mijn eerste recept is een Volendamse klassieker. Butter & Eek is in feite een armeluisvariant op de klassieke botersaus uit de ‘Hoge’ Franse Keuken. Over deze saus wordt zo slap geouwehoerd – ook bij mij aan de bar – dat ik ‘m heb omgedoopt in Butter & Neek. De vraag is of Volendammers er niet te veel peper ingooien. Met het voorschrift peper naar smaak toe te voegen, wordt een alsnog oplaaiende discussie direct in de kiem gesmoord.

Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram boter (een pakje)
50 cl azijn (twee borrelglaasjes)
peper

Bereidingswijze:
De bereiding is uiterst simpel en duurt vijf minuten. Doe de boter gelijktijdig met de azijn in een steelpannetje. Laag vuur. Laat de boter smelten onder voortdurend roeren. Indien je dit consequent doet, heb je geen bindmiddel nodig. Wacht tot de saus kookt, haal haar dan direct van het vuur. Voeg naar smaak peper toe. Voor een mosterddoopje voeg je voor het koken een halve eetlepel Franse Dijonmosterd toe. Indien binding niet optreedt een theelepeltje maïzena in een klein beetje water onder voortdurend roeren toevoegen. Allesbinder is nog makkelijker. Let op! Michelin sterren bent u – indien u wordt betrapt – kwijt.

Serveren:
Lekker bij nieuwe aardappelen, gekookte vis (vooral natuurlijk met ondermaatse paling oftewel lange dunne) en nuchter kalfsvlees. Ook een goede begeleider van bietenstamppot en rode koolstamppot.

Ik hoop dat ingewikkelde verhalen over de bereidingwijze van butter & eek (en mosterddoop) vanaf nu tot het verleden behoren. Over twee weken geef ik – vooruit dan maar – weer een Volendammer klassieker prijs. Tot dan!

JAN DWARS   
______________________________________________________________

Dit recept is eerder gepubliceerd in De Stadskrant van 2006.
Foto: Cor Kes, Lux Photography Edam-Volendam

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

De Gulle Kok – recept 1.2

Onze culinaire gast-auteur plaatst op verzoek van enClave zijn meest favoriete recepten uit zijn persoonlijke archief: 'DWARS IN HET PANNETJE