Grenoble. De hoofdstad van de Alpen ligt er onaan­gedaan bij. Niet voor lang meer. Dwarsix’ pad leidt recht door de stad naar het geboortehuis van een vermaard Frans schrijver. Deze nodigt hem uit voor een skitochtje. Zwart! Na twee uur in de vrieskou door gekristalliseerd wit poeder zwoegen, ontwa­ren wij een in dichte mist gehuld Kartuizer klooster. Zelfs Dwarsix heeft zijn aangeboren goedgemutst­heid inmiddels verloren. Met behulp van een aldaar gebrouwen kruidenelixer komt hij weer tot de va­der. Vanwege zijn gevoel voor komedie krijgt Dwarsix van een oude blinde monnik een verloren gewaand handschrift van het tweede boek van Aristoteles’ Poëtica. Na de door Dwarsix met grote moeite in stilte genoten lunch wordt de reis hervat. Rood! Dit leidt naar het op Alpe d’Huez gelegen lusthof van gouverneur Gaius Delerius. De schoonheid hiervan doet onze schrijver duizelen. Deze avond zal hier het begrip kaasfondue worden geherde­finieerd.

Teneinde groepsvorming te stimuleren, delen vijftig genodigden één fondue. Een strenge etiquette is noodzakelijk. Orgiophant Gaius Ca­tastrofus’ zorg. Op het in de fondue laten vallen van brood staan tien stokslagen. Een tweede overtreding betekent tienmaal de zweep. Na een derde verdwijnt de overtreder in het meer. In een dichtgeknoopte ver­zwaarde jutezak. Voor hetgeen Dwarsix presteert bestaat nog geen straf. Hij kukelt met het zeldzame handschrift in de kaasfondue. ‘Bedakken’ zou men in het Gallische dorp zeggen. Zijn lot lijkt bezegeld. Mogelijk geïnspireerd door Gaius Catastrofus vraagt Dwarsix echter welke kaas het meest geschikt is voor een kaasfondue. Het eensgezinde gezelschap verandert als bij toverslag in vijftig ‘ergewerende’ individuen. Een ge­zellige kaasorgie eindigt in een oeverloze discussie. Saai haast. Het ver­enigen van een land met tweehonderdzesenveertig soorten kaas blijft moeilijk. De Gaulle. Dwarsix kiest glimlachend het hazenpad.

Ingrediënten voor 4 personen:


Roerei met morilles:
250 g verse morilles (gedroogd kan ook)
125 g boter
1 el fijngehakte peterselie
8 eieren
zout
peper

Brood:
8 sneden geroosterd brood

Kaasfondue:
½ teentje knoflook
4 dl droge witte wijn
333 g Beaufort (Gruyère kan ook)
333 g Comté
333 g Emmentaler
3 el kirsch
scheutje citroensap
peper

Brood:
2 baguettes (stokbrood)

Bereidingswijze:
Bewaar morilles bij eieren onder vochtige theedoek. Roerei met moril­les. Maak zwammen schoon. Snijd grote in vieren. Verhit helft boter. Bak paddenstoelen tot vocht is verdampt. Pan van vuur. Voeg peterselie, zout en peper toe. Klop eieren los met zout en peper. Verhit andere helft boter. Voeg geklutste eieren toe. Circa vijf minuten bakken. Paddenstoe­len erdoor. Kaasfondue. Smeer binnenkant fonduepan in met knoflook en bestrijk licht met boter. Wijn in fonduepan. Breng aan de kook. Voeg al roerende kaas toe. Blijf roeren tot kaas volledig is gesmolten. Kirsch, citroensap en peper toevoegen.

Serveren:
Muziek: ‘Mademoiselle chante le blues’ – Patricia Kaas – https://www.youtube.com/watch?v=JidMVJhI_Ko Een diner zonder kaas is als een mooie vrouw met één oog. Brillat Sava­rin. Dat roerei kan ook met truffels. De prijs vormt een obstakel. Alleen mensen als Gaius Delerius kunnen zich dit veroorloven. Wij gaan naar de Côte d’Azur. Tot over twee weken.

Dwarsix
__________________________________________________________________________________________
Tekening: Peter Smit (Vais)

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

De Gulle Kok – recept 1.2

Onze culinaire gast-auteur plaatst op verzoek van enClave zijn meest favoriete recepten uit zijn persoonlijke archief: 'DWARS IN HET PANNETJE
Lees verhaal

De Gulle Kok – recept 1.1

Onze culinaire gast-auteur plaatst op verzoek van enClave zijn meest favoriete recepten uit zijn persoonlijke archief: BUTTER & EEK / MOSTERDDOOP