Nice. Dwarsix wederdoopt zich in de zee der zeeën. De Middellandse. Vanwege dit hemelse vooruitzicht is ie al drie uur niet meer te houden. En dat in een toch al benauwende trein. Na een verfrissende duik vlijt hij zich in het zand neder. Het is middernacht. Iets verderop gaat een gesprek tussen een vermoeide veertiger en een kwieke zestiger. Dwarsix hoort alles. Gelukkig is hij uit het goede hout gesneden: die welke zijn snavel houdt.
Veertiger in zwembroek: ‘Tristement, dat recepten geen auteursrechtelijke bescherming genieten.’
Zestiger in kostuum: ‘Een ander ingrediënt is een ander recept.’
Veertiger in zwembroek: ‘Als ik iets nieuws verzin, staat het binnen één week in tout Londen op de kaart.’
Zestiger in kostuum: ‘Vernoem gerechten naar de beroemde persoon aan wie u ze het eerst serveert en dateer ze.’
Veertiger in zwembroek: ‘Merde!’
Dwarsix kan zijn geluk niet op. Dit moet le roi des cuisiniers, Auguste (St.) Escoffier, zijn. IN ZWEMBROEK!

Net voordat Dwarsix hem wil aanspreken, wordt eenieder afgeleid door Gauguinvaix, die een wonderschone waternimf uit de branding ziet oprijzen. Haar dracht, een broekje gecompleteerd door een losse bustehouder, slaat in als een bom. ‘Et Dieu… créa la femme’ brult hij boven het lawaai van de golven uit. Zijn schildergerei reeds in de hand. De pijn aan zijn oor, na een ruzie met een gisteren ontmoette kunstbroeder, is blijkbaar verdwenen. Het meisje komt tot hem. Escoffier en zijn gesprekspartner schuiven ook aan. Een plotseling opstijgende wind besluit zich met het zand te verenigen. Na een snelle autorit langs verraderlijke bergwegen, duiken wij in de keuken van Le Louis X. Eenderde van een vriend zijn sterren. Aldaar genieten we een nachtelijk souper bestaande uit Salade Niçoise Mistral, Brochettes d’Ortolans Edouard VII et Mitterand, Tournedos Rossini, Pêche Melba en Fraises Wilhelmine. Gauguinvaix verleidt het meisje tot het doek. Een schone nacht.

Ingrediënten voor 4 personen:

Salade:
200 g Romaine (1 kropsla)
200 g gekookte penne (afgekoeld)

Dressing:
3 el Aceto Balsamico Di Modena ‘Riserva’
9 el olijfolie, extra Virgin
1 teen fijngehakte knoflook
1 tl tijm
2 el fijngehakte bladpeterselie

Overig:
400 g gegrilde tonijn (in repen gesneden)
3 hardgekookte eieren (in plakjes)
8 cherrytomaatjes (gehalveerd)
3 gemarineerde artisjokharten (in vieren)
75 g haricot verts (geblancheerd en gehalveerd)
8 groene olijven (in ringen)
2 ansjovisfilets uit blik (fijngewreven)
12 zelfgebakken croutons

Bereidingswijze:
Dressing: meng ingrediënten. Salade: meng penne en salade. Overig: Dresseer op salade en penne. Druppel dressing erover.

Serveren:
Muziek: Brigitte Bardot & Sacha Distel – ‘Tu es soleil de ma vie’ – https://www.youtube.com/watch?v=0tZqE8Bs1oM Serveer met tapenade en stokbrood. We gaan naar Corsica. In de hoop geen piraten tegen te komen. Tot over twee weken.

Dwarsix

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

De Gulle Kok – recept 1.2

Onze culinaire gast-auteur plaatst op verzoek van enClave zijn meest favoriete recepten uit zijn persoonlijke archief: 'DWARS IN HET PANNETJE
Lees verhaal

De Gulle Kok – recept 1.1

Onze culinaire gast-auteur plaatst op verzoek van enClave zijn meest favoriete recepten uit zijn persoonlijke archief: BUTTER & EEK / MOSTERDDOOP