Ik luister veel naar podcasts. Degene die ik luister zijn in de regel zeer informatief en tijdverdrijvend. Mijn favoriete genre podcasts is true crime. Ik weet niet precies waarom, maar dit soort verhalen hebben me altijd geprikkeld. Zo keek ik vroeger op YouTube al vaak video’s over seriemoordenaars. Dat doe ik trouwens nog steeds. Ik vind het bizar en interessant tegelijkertijd om te zien hoe seriemoordenaars denken en hoe ze het proces richting het moorden ondergaan. Niet om creepy te zijn hoor…

Een van de verhalen waar ik nu veel over luister, is de zaak rond de Zodiac Killer. Een van de engste dingen hieraan is dat hij (of zij) nooit gepakt is. Even wat achtergrondinformatie; de Zodiac Killer was actief tussen december 1968 en oktober 1969 in Noord-Californië, en heeft vermoedelijk 37 mensen om het leven gebracht. Voor zo’n korte tijd is dit al vrij veel, maar daarnaast heeft hij tot 1974 verschillende brieven uitgestuurd met cryptische codes. In deze brieven noemde hij zichzelf de Zodiac, en hij ondertekende deze brieven met een logo dat leek op een vizier. Deze brieven zijn lang nog niet allemaal ontcijferd. Op 11 december 2020, ruim 50 jaar nadat deze was gepost, heeft een politieagent in San Francisco een van de Zodiacbrieven weten te ontcijferen. 

Ik vind het fascinerend dat de Zodiac Killer zo’n grote inspiratiebron kan zijn, zonder dat er een echt einde aan de zaak zit. Misschien maakt dat het gegeven juist wel des te interessanter. De film Zodiac (van regisseur David Fincher) uit 2007 illustreert dit mooi. Deze film is gebaseerd op de boeken Zodiac en Zodiac Unmasked, geschreven door Robert Graysmith, een cartoonist voor de krant (welke?) ten tijde van de Zodiac zaak. Hij raakte geobsedeerd door deze zaak en heeft er twee boeken over geschreven. De film volgt ook het verhaal van Robert Graysmith en hij wordt gespeeld door acteur Jake Gyllenhaal. 

Gezien ik het verhaal al kende was ik vooraf een beetje sceptisch over deze film. Hoe geef je een film als deze immers vorm, wetende dat er nooit een verdachte is aangewezen voor deze reeks moorden? Spoiler alert: de seriemoordenaar draagt wel een masker, maar hij is nog niet ontmaskerd. Ik ben zeer tevreden met hoe ze dit verhaal over deze beruchte seriemoordenaar hebben verfilmd. Ik ben zelfs zo enthousiast dat ik de film binnenkort nog een keer wil kijken. Dat zegt genoeg.

Je wordt gedurende de film meer dan genoeg ingelicht over de zaak van de Zodiac Killer en alles eromheen. Het is een film van tweeëneenhalf uur, maar je verveelt je echt geen seconde. Dus mocht je ook houden van misdaad en mysterie films, die ook nog eens op waargebeurde feiten zijn gebaseerd, dan is de film Zodiac echt wat voor jou! 

Pssst. Mocht je ook nog van podcasts houden, raad ik die van Serial Killers aan.

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Classics Review: Citizen Kane (1941)

Het meesterwerk presenteert zichzelf als een geïsoleerde tour de force, een Goddelijk geschenk tussen de aardse creaties van haar tijdgenoten. In die zin is Citizen Kane voor de cinematografie wat de Mona Lisa is voor de schilderkunst.
Lees verhaal

ENCANTO: laten we het hebben over Bruno

Het derde artikel in de serie over het oeuvre van Lin-Manuel Miranda door Madelief Mühren: "Sinds 2013 is Let It Go het populairste Disneynummer geweest, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. We Don't Talk About Bruno uit Encanto staat op nummer 4 in de Billboard Top 100, geschreven door niemand minder dan muzikaal genie Lin-Manuel Miranda."