Leeftijd: 22 jaar

Studie: Ik begin volgend schooljaar aan een pre-master Journalistiek aan de VU in Amsterdam

Werk: Hoofdkassière bij Deen Supermarkten (soon to be Albert Heijn)

Favoriete band: Op dit moment ben ik, net zoals ongeveer de rest van de wereld, geobsedeerd door de songfestivalwinnaars Måneskin. Alles klopt gewoon aan deze band: van hun prachtige Italiaanse teksten en catchy melodieën, tot hun kledingstijl en sex appeal. Ze zijn echt de stem van een nieuwe generatie. Andere bands waar ik graag naar luister zijn onder meer London Grammar, Coldplay en de Nederlandse band Son Mieux.

Serietip: Dat vind ik een lastige vraag, aangezien ik echt serie-verslaafd ben. Maar als ik dan één tip mag geven is het de Britse serie It’s a Sin. Deze serie is sinds kort te zien op NPO Start en volgt een groep vrienden in Londen gedurende de aidscrisis van de jaren ‘80. Het is een serie met een lach en een traan en het stelt een onderwerp aan de kaak waar zeker veel meer over gesproken moet worden.

Grootste inspiratiebron: Iemand waar ik ontzettend tegenop kijk is de Franse zangeres Héloïse Letissier (artiestennaam Christine and the Queens). In 2018 bezocht ik haar concert in de AFAS in Amsterdam, en sindsdien is zij echt een grote inspiratiebron voor me. Ze is een superstoere vrouw en uitgesproken feministe, en dat bewonder ik ontzettend aan haar. Zij heeft mij echt doen inzien dat je je als vrouw moet uitspreken over ongelijkheid en dat je zeker niet hoeft te voldoen aan ouderwetse gendernormen.

Death row meal: Doe mij maar een broodje shoarma met patat.

Naast fictie schrijf je ook stukken die sociaal geëngageerd zijn: bijvoorbeeld over masturberende vrouwen in series, de perfecte coming out, of de onvolwassen houding van veel mannen tegenover menstruaties. Wat hoop je te veranderen met sommige van je artikelen?
Mijn stukken veranderen echt niet de wereld, maar ik hoop gewoon dat ik iets kan bijdragen aan de acceptatie van bepaalde groepen in de samenleving die nog altijd te maken krijgen met vooroordelen, haat en onderdrukking. Zo zou ik het al geweldig vinden als één man mijn stukje over menstruatie leest, en denkt: hé ik wist niet dat ongesteld zijn zo zwaar kon zijn, laat ik de volgende keer geen grapje maken, maar serieus luisteren naar de vrouw in kwestie. Of als een lhbtiq+ jongere mijn stukje over coming outs leest en denkt: gelukkig, er zijn dus wél hetero’s die proberen om zich in mijn schoenen te verplaatsen. Als ik op deze manier ook maar vijf mensen kan bereiken en hen iets kan meegeven, dan is mijn missie al geslaagd.

Wat inspireert je tot schrijven? En hoe werkt je creatieve proces?
De meeste inspiratie haal ik denk ik uit dingen die ik zie op tv. Als ik bijvoorbeeld een serie kijk waarin een belangrijk onderwerp wordt aangekaart, heb ik al snel de neiging om zo’n onderwerp verder uit te zoeken en daar iets over te schrijven. Zo ben ik op dit moment bezig met een artikel over de onwetendheid rondom aids en het hiv-virus en de vooroordelen die daaruit voortkomen. De aanleiding voor het schrijven van zo’n stuk is dan de serie It’s a Sin die ik hierboven al even noemde. Gelukkig kun je tegenwoordig met één druk op de knop miljoenen films, series en documentaires streamen, dus in dat opzicht zit het qua inspiratie wel goed!

Slechtste pick up line ooit?
Niet per sé een pick up line, maar ik kan me een moment herinneren dat ik achter de kassa zat en die dag rode lipstick droeg. Een (veel te oude) mannelijke klant vroeg of deze lipstick ook “af geeft tijdens het zoenen.” Als zestienjarig meisje wist ik even niet wat ik zeggen moest…

Laatste vraag! Je gaat op reis en mag één beroemdheid meenemen. Wie neem je mee?
Cillian Murphy. Ik vind hem echt een fantastische acteur (zit momenteel in mijn Peaky Blinders fase) en hij lijkt me een super aardige en intelligente man. Als je interviews met hem kijkt, komt hij heel rustig en introvert over, terwijl hij in zijn rollen vaak compleet het tegenovergestelde is. Ik zou hem echt eens willen vragen hoe hij dat doet.

Benieuwd geworden? Alle stukken van Chris vind je hier.

0 Shares:
You May Also Like