Studie: Bachelor en Master Kunstgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam

Werk: Winkelmanager Samsara Books & Art

Favoriete band: Onmogelijk te beantwoorden. Er zijn te veel goede muzikanten in de wereld en ik ben te wispelturig qua karakter om één band tot favoriet te benoemen. Mijn favorieten gaan alle kanten op, van Prince en David Bowie; Alter Bridge, Chris Stapleton en Måneskin tot Patsy Cline en Zaz.

Serietip: De miniserie Alias Grace op Netflix. Het verhaal van Grace Marks, een voor moord veroordeelde bediende, speelt zich af in de 19e eeuw. Op een fascinerende manier volg je het proces door haar ogen en gedachten aan de hand van gesprekken met een zo gehete ‘geestesdokter’ ofwel psycholoog. Zowel filmisch als verhalend is de serie aangrijpend en indrukwekkend om te zien. 

Grootste inspiratiebron: Net zoals ik niet een favoriete muzikant heb, heb ik ook niet één inspiratiebron. Sterke, intuïtieve en empathische mensen in mijn leven zijn mijn inspiratie. Hiertussen zitten voormalig docenten, familieleden, goede vrienden en hulpverleners die ik in de afgelopen jaren heb leren kennen. 

Death row meal: Pizza bianca met peer, gorgonzola en walnoten; rode wijn en espresso toe. 

Als hoofdredacteur is Jayne een creatieve hoofdader van enClave. Wat hoop je dat lezers vinden als ze de website bezoeken?

Ik hoop dat de lezers van enClave gegrepen en geïnspireerd worden door de geplaatste artikelen. Wellicht over een boek, tentoonstelling of persoon lezen om vervolgens zelf op onderzoek uit te gaan. Daarnaast hoop ik dat het huidige enClave-team lezers motiveert om hun horizon te verbreden en hun mening te durven uiten. Uiteraard is er vaak werk aan de winkel, maar het is een geslaagde missie wanneer het lukt om enkele cultuurbarbaren te interesseren en liefhebbers te vermaken. 

Hoe beïnvloedt je voorliefde voor (Middeleeuwse) kunst je schrijfstijl en aanpak voor je artikelen voor enClave? 

Mijn schrijfstijl is flink veranderd na mijn tijd aan de universiteit. Wetenschappelijk schrijven werd de norm en dit is terug te zien in mijn stukken die kunstgerelateerd zijn. Ik val nogal snel in een rabbit hole van onderzoek, bronnen en verwijzingen.  Middeleeuwse kunst blijft daarentegen één van mijn grote liefdes. Wat betreft artikelen over andere onderwerpen, probeer ik hiermee te experimenteren en meer eigenheid en persoonlijkheid te laten zien. 

Favoriete kunstwerk in de hele wereld? 

De werken van Caravaggio zijn mijn favorieten. Specifiek de Madonna dei Palafrenieri in de Galleria Borghese, Rome. Niet alleen de stijl en kleuren zijn prachtig, ook de Galleria Borghese zelf is mogelijk mijn favoriete plek op aarde. Daarnaast ben ik gefascineerd door de illustraties in The Book of Kells, Trinity College Dublin. Geïllustreerde manuscripten in vroeg christelijke/ “Keltische” stijl zitten altijd vol verassingen. Tip: kijk eens goed in de marges, misschien vind je nog wat schunnige nonnen of verstopte dieren.  

Welk beroemd kunstwerk kunnen mensen beter van hun bucket list schrappen?

Met pijn in mijn hart moet ik toch zeggen de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Begrijp me niet verkeerd, het werk zelf is prachtig. Helaas was het (pre-covid) onmogelijk om binnen een straal van tien meter van het werk te komen in het Louvre, zonder een tourgids voor je neus te krijgen die trots de Mona Lisa toont op een iPad. Met andere woorden: als het druk is in het Louvre, gebruik Google afbeeldingen en loop door. 

Benieuwd geworden? Alle artikelen van Jayne vind je hier.

10 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Even voorstellen… Inge Smit

Tijd om de redactie van enClave aan jullie voor te stellen! Dit keer: Inge Smit over haar fascinatie voor het lugubere, pesto lasagne aan het Luganomeer, en tweedehands kleding.