Wat heeft jou naar fotografie geleid?
Ik ben van jongs af aan al bezig geweest met foto’s en video. Dit wist een wat oudere vriend van mij op te merken die ook bezig was met fotografie. Omdat hij door ging naar een nieuwe Canon leek het hem een goed idee zijn camera aan mij te geven. Dit was in het voorjaar van 2020. Hiermee was ik begonnen.

Welk type fotografie vind je interessant?
In het begin fotografeerde ik van alles. Ik zocht foto’s in landschappen en kleine, minder opvallende dingen. Zo werd ik Jongeren Fotograaf des Waterlands met een foto van onkruid in mijn achtertuin. Ik zocht de stilte die de landschappen uitstraalden en de kleine dingen die betekenis konden geven aan het beeld.

Ik heb laatst een fotoserie gemaakt over Volendam waarin ik door de weerspiegeling van het water ons dorp in beeld breng. Hierin zie je de bekende dijk en de huizen van het Doolhof terug maar moet je echt twee keer kijken om te begrijpen wat je nou echt ziet. Dit vervormde beeld maakt deze foto’s van de dijk ineens een stuk interessanter.
Vandaag begin ik me wat meer bezig te houden met straatfotografie. Om stil te staan in de drukte van bijvoorbeeld Amsterdam kun je bijzondere dingen zien met de juiste blik. Dat is nog een breed veld dat ik wil gaan ontdekken.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik geloof dat de wereld om ons heen de grootste inspiratiebron is. Door soms stil te staan bij waar je loopt, wat je doet en wat je ziet kun je dingen opmerken waar je anders heel snel overheen zou kijken. Het helpt heel goed om bewust te blijven van waar je bent.

Heb je een favoriete fotograaf? Welk werk heeft jou het meest beïnvloed?
Ik heb geen favoriete fotograaf. Ik leer veel van het kijken naar fotografen om mij heen. Natuurlijk is het mooi om de verschillende werken te zien, maar vooral om te luisteren naar hun kijk op de fotografie is wat ik interessant vind. Je hoort wel eens een verhaal over twee fotografen die op hetzelfde bankje zitten maar toch compleet verschillende beelden maken. Daarom vind ik het fantastisch om met verschillende andere fotografen te mogen exposeren tijdens deze Kunstmaand.

Kijkend naar je werk. Waar ben je het meest trots op?
Het meest trots ben ik op de serie waarin ik Volendam in beeld breng door het water. Voorheen
maakte ik vooral selecties van foto’s die ik had gemaakt, maar deze keer focuste ik me voor het eerst echt op een serie. Ik vind foto’s van stadsarchitectuur of van landschappen soms prachtig maar uiteindelijk ken je de foto; je hoeft geen twee keer te kijken om te begrijpen wat je ziet. Ik hoop mensen twee keer na te laten denken en stil te laten staan bij wat ze zien. Zo heeft het beeld een veel mooiere betekenis.

Waar zie je jezelf over tien jaar?
Ik wil er niet aan denken waar ik over tien jaar zal zijn. Ik vind vandaag al te mooi om te denken aan morgen. Fotografie is niet per se het vak waar mee ik verder wil. Er zijn nog zoveel meer interessante dingen om mezelf in te verbreden. Maar ik geloof ook niet dat ik mijn camera ooit helemaal los kan laten. Het blijft iets moois dingen te maken met een camera.

Het werk van Chris Bond is aanstaande weekend (zat. 12.00 – 17.00 / zon. 11.00 -17.00) tijdens Kunst Kijken te zien op de tweede verdieping van de PX in de W.J. Tuijnstraat 15 te Volendam. Uiteraard is hij zelf ook aanwezig.

23 Shares:
You May Also Like