De afgelopen weken waren voor veel Taylor Swift-fans zeer nostalgisch en bijzonder. Op vrijdag 12 november kwam namelijk het album Red (Taylor’s Version) van Taylor Swift uit, een heropname van het album “Red” uit 2012, gepaard met enkele nieuwe nummers en een shortfilm voor een tien-minuut durende versie van het fan-favourite nummer “All Too Well”. Taylor Swift is druk bezig met de heropnames van haar oude albums, zo kwam ook Fearless (Taylor’s Version) eerder dit jaar uit. Maar waarom is het voor Swift, als een van de meest bekendste artiesten ter wereld, nodig om al deze albums beat voor beat opnieuw op te nemen?
De reden achter deze heropnames is zeer complex en gaat verschuild achter wetten, regels en gecompliceerde persoonlijke ruzies. Het begon allemaal met een 15-jarige Taylor Swift met lang blond krullend haar en een gitaar die in 2005 een contract tekende bij Big Machine Records. Dit contract verliep in 2018, wat betekent dat Swift talloze hoogtepunten heeft bereikt in haar carrière onder dit label, denk maar eens aan hits als “Love Story”, “You Belong With Me” en “Shake It Off” of de talloze Grammy Awards die ze wist binnen te halen. Toen de deal verliep is Taylor overgestapt naar Universal’s Republic Records, waar ze een contract tekende dat ervoor zorgde dat enkel Taylor zelf 100% de mastereigenaar is van de muziek die zij onder dat label uitbrengt. Dit betekende echter nog wel dat Big Machine de masterrechten bezit over de originele opnames van haar eerste zes albums, net als bij de meeste traditionele contracten in de muziekindustrie.
Als dit zo gebruikelijk is bij een recorddeal, waarom zorgde dit dan voor zo veel publieke oproer? De wisseling van labels werd pas groot nieuws toen het label Big Machine Records verkocht werd aan Ithaca, een muzieklabel onder leiding van Scooter Braun. Zakelijk gezien was dit een ontzettende slimme actie van Braun: Taylor Swifts muziek haalt geld binnen elke keer dat het beluisterd of gekocht wordt, wat ontzettend vaak gebeurt. Op een persoonlijk niveau was het een heel ander verhaal: Taylor Swift vertelde via Tumblr aan de wereld hoe Scooter Braun, die onder andere de manager is geweest van wereldbekende artiesten als Kanye West, Ariana Grande en Justin Bieber, haar herhaaldelijk kleineerde en pestte. Ze legde uit hoe Scooter Braun haar heeft ontnomen van al het werk dat zij in haar levensduur heeft gemaakt, zonder haar de mogelijkheid te geven om dit terug te kopen. Volgens Taylor ligt haar muzikale nalatenschap in de handen van iemand die dit wil ontmantelen. Taylor liet iedereen weten dat zij het niet eens is met de doorverkoop van haar muziek en beloofde haar fans om alle zes albums opnieuw op te nemen, zodat deze van haar en haar alleen zouden zijn. Iedereen die nu dus een lied van Taylor beluisterd die voor 2019 is uitgekomen en waar geen (Taylor’s Version) achterstaat, zorgt ervoor dat er geld rechtstreeks in de zakken van Scooter Braun belandt.
De muziekindustrie werkt op een manier waar je het alleen groot kan maken als je voorgoed afstand doet van je creatieve eigendom. Hierover schreef Taylor Swift in maart van 2021 op Instagram dat iedere artiest recht zou moeten hebben op hun eigen werk; een artiest is namelijk de enige persoon die werkelijk hun werk kent. Het is geen verassing dat deze sterke uitspraak zorgde voor een splitsing in de muziekwereld. Artiesten als Halsey, HAIM en Katy Perry uitten hun support voor Taylor, terwijl artiesten als Demi Lovato en Justin Bieber de kant van Braun kozen.
Taylor Swift is een van de weinige artiesten met de kracht en invloed om de muziekwereld te veranderen; wanneer zij spreekt luisteren mensen. Door het terugnemen van haar rechten en de chaos eromheen heeft ze een boodschap verspreid over het belang van de rechten van artiesten op hun eigen werk. Het is namelijk oneerlijk hoe gezichtsloze zakenmannen kapitaliseren op de creativiteit van jonge artiesten. Natuurlijk is de werkwijze van Taylor ergens een beetje hypocriet, omdat ze haar bekendheid juist heeft verkregen vanwege de deal die ze als puber had getekend, maar door het heffen van haar stem helpt zij talloze kleinere en nieuwe artiesten met het vechten voor betere contracten. Het is alleen nog maar de vraag of er snel een verandering zal komen in de muziekindustrie, omdat de zaak van Taylor toch laat zien hoe grote partijen hun poot stijf houden.
Het heropnemen van albums klinkt als een lastige opgave, maar niet voor Taylor Swift. Red (Taylor’s Version) behaalde vrijdag 12 november het record van meest gestreamde album binnen 24 uur op Spotify, waarmee Taylor Swift zelfs haar eigen record met Folklore (2020) verbrak. Tot nu toe bezit Taylor enkel Fearless, Red, Lover, Folklore en Evermore. Dit betekent dat er nog vier albums buiten haar bezit zijn, wat hopelijk niet lang meer zal duren. En voor iedereen die zin heeft om naar een van de oudere albums van Taylor Swift te luisteren: check of er “(Taylor’s Version)” achterstaat, dan weet je zeker dat het album van Taylor is en niemand anders!