Woman in Gold (Portret van Adèle Bloch-Bauer l) is een prachtig schilderij van Gustav Klimt. De film over de restitutie van dit door de nazi’s geroofde kunstwerk aan de rechtmatige eigenaren is helaas niet van hetzelfde niveau.

Maria Altmann, een nichtje van de afgebeelde Adèle Bloch-Bauer probeert het door nazi’s van haar oom geroofde schilderij terug te krijgen. Nadat in Oostenrijk een wet werd aangenomen die meer mogelijkheden geeft om dit voor elkaar te krijgen, spant zij met de zoon van een vriendin als advocaat een rechtszaak aan tegen de Oostenrijkse regering. Het iconische portret hangt al 60 jaar in een museum en wordt als zeer belangrijk Oostenrijks erfgoed gezien (de Mona Lisa van Oostenrijk). De museumdirecteur verzet zich uit alle macht tegen de teruggave.

De film loopt langs drie verhaallijnen, die alle drie niet echt goed uitgewerkt worden. Het juridische touwtrekken wordt niet echt spannend. De rol van de Oostenrijkse onderzoeksjournalist die hen helpt met het vinden van documenten, is niet echt uitgewerkt en hangt er een beetje bij.

Wat is de motivatie om het werk terug te krijgen? Gaat het om het geld of alleen om de emotionele lading. Wil Maria het portret van de geliefde tante weer terugkrijgen om het verleden een beetje goed te maken? Gaat het om gerechtigheid. In de film wordt gesuggereerd dat het vooral om deze gevoelens gaat. Maar enige maanden na teruggave wordt het werk voor 135 miljoen dollar verkocht.

Tenslotte het verhaal van het lot van de familie Bloch-Bauer in de Tweede wereldoorlog. Gefilmd in sepia-achtige tinten wordt een beeld geschetst van de ellende waarin de joodse gemeenschap in Oostenrijk na de Anschluss terecht kwam. Ook hier is alles wat oppervlakkig. De ontsnappingsscenes van Maria en haar man zijn niet echt spannend.

Een aardige film, met redelijk acteerwerk. Het thema is behoorlijk actueel gezien de onderhandelingen over het teruggeven van roofkunst die in de laatste eeuwen uit koloniën overal ter wereld naar vooral West-Europa zijn gebracht. Het had alleen wel wat meer diepgang mogen hebben.
______________________________________________________________________________________________
Filmhuis PX : woensdag 25 oktober 2023. Deur open: 19:30 – aanvang film: 20:00

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

TICK, TICK, BOOM: een driedubbele musical

Na Hamilton en In the Heights zijn we voorlopig nog niet af van Lin-Manuel Miranda. Niet alleen co-componeerde hij voor Disneyfilm Encanto, ook regisseerde hij een nieuwe musical voor Netflix: Tick, Tick, Boom! is een musicalfilm over een musical over een musical.
Lees verhaal

Nomadland (2020)

Drievoudig Oscarwinnaar "Nomadland" is een film over het project "Amerika", met een diepe en doorvoelde empathische boodschap.