“Hey Harry, schrijf jij eens een stukje over je favoriete, of een legendarische LP.” Wanneer je die vraag krijgt en je moet een keuze maken uit ongeveer 1.500 vinylplaten die er in je “platenkast” staan, wordt het wel moeilijk. Kies je een plaat die legendarisch is, vanwege de artiest, of de moeilijkheid er aan te komen. Of kies je één van je meest dierbare en mooiste exemplaren. Uiteindelijk kom ik tot een (dubbel)album, wat al deze kenmerken in zich heeft.

Als antwoord op bovenstaande vraag, is mijn keuze gevallen op “The Japanese Concerts” van de Amerikaanse altsaxofonist Julian “Cannonball” Adderley, met zijn sextet, bestaande uit Cannonball zelf op altsax, broer Nat Adderley op cornet, Yusef Lateef op fluit, hobo en tenorsax, de in Oostenrijk geboren componist en pianist Joe Zawinul, Sam Jones op de bas en Louis Hayes drums. De opnames (9, 14 en 15 juli 1963) zijn van een geweldige kwaliteit en de verschillende nummers worden door Cannonball op zeer onderhoudende wijze aangekondigd. De producent van dit album, Orrin Keepnews, heeft deze aankondigingen, gelukkig, bijna compleet op de plaat meegenomen. Het is alsof Cannonball de nummers in z’n eigen workshops staat uit te leggen en te beschrijven. Voor mij is dit een album dat ook grote artistieke waarde heeft, binnen de jazzmuziek.

Dit sextet weet funky jazzmuziek, die hier en daar best moeilijk kan zijn, op een lichtvoetige en dansbare(!) manier uit te voeren. Dit is te horen aan de uitzinnige reacties van de ongeveer 6.000 Japanners in de Koseinenkin Hall en Sankei Hall, beide in Tokio. Het album heeft voor mij ook ontzettend veel emotionele waarde. In die zestiger jaren, ik was in 1964 op 14-jarige leeftijd al lid van jazzclub Mahogany Hall in Edam, had ik al eens een paar nummers van deze, oorspronkelijk enkele, lp gehoord en was meteen verkocht. Wat ik ook probeerde en ondernam, ik kreeg deze toentertijd niet te pakken.

Het oorspronkelijke nummer van de lp “Riverside 477” was praktisch nergens verkrijgbaar. Zelfs in mijn vaartijd bij de Nederlandse Koopvaardij, toen ik met een schip in New York en New Orleans lag, heb ik mij daar wild gezocht. Uiteindelijk kreeg ik via een platenzaak in Amsterdam een overzicht en daar stond warempel deze uitgave op en nu zelfs als dubbel-lp! Ik blij, gekocht en uiteraard praktisch “grijs” gedraaid.

Het is één van mijn meest waardevolle albums en ik draai regelmatig nummers hiervan in mijn programma bij de lokale omroep Edam-Volendam, de L.O.V.E.

Het sextet:
Julian “Cannonball” Adderley, 15 september 1928 – 8 augustus 1975.
Nat Adderley, 25 november 1931 – 2 januari 2000.
(Deze Nat Adderley gaf 25 maart 1995 een concert in Jazzclub Mahogany Hall)
Yusef Lateef, 9 oktober 1920 – 23 december 2013.
Joe Zawinul, 7 juli 1932 – 11 september 2007.
Sam Jones, 12 november 1924 – 15 december 1981.
Louis Hayes, 31 maart 1937 – heden.

2LP: Milestone M47029.

Harry Hulskemper

1 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

De achtergrond van Jacob D. Edward

Jacob D. Edward is een folky songwriter die over intrigerende, complexe onderwerpen schrijft. Na zijn eerste twee singles, kwam afgelopen vrijdag de nieuwe single van Jacob D. Edward uit: ‘Sincerely, Jacob’. Roy de Smet interviewde hem over de thematiek van zijn nummers, zijn inspiraties en aspiraties.