Waarom de Noorse titel Smak av Honning?

“Het is dezelfde titel als een nummer van DeLillos, wat ik tijdens mijn uitwisselingsjaar in Noorwegen heb leren kennen. Het nummer gaat over genieten van de kleine dingen in het leven en de tekst is heel beeldend. Zo zingt de zanger in het tweede refrein over een veld ‘waar alles nieuw en bedauwd is na een vriendelijke regenbui’. Toen ik het nummer luisterde kreeg ik een idee voor een soort videoclip waarin twee vrienden langs dat soort velden fietsen en allerlei andere zomerse, kalmerende activiteiten deden. De personages werden iets uitgebreider en ineens had ik per ongeluk een verhaallijn die ik aan elkaar heb geplakt door middel van het nummer, en aangezien het liedje zo’n grote rol speelt als inspiratiebron en in de film zelf leek het me logisch om de film er als het ware naar te vernoemen.”

“Eerst saaie dingen doen, voordat je leuke dingen kan doen,” zegt Lola. Vervolgens gaan Julian en Lola zich vervelen, waardoor ze juist creatief worden. Op het einde van de film verschijnt ook de boodschap dat 1 op de 3 jongeren zich niet kan herinneren wanneer ze voor het laatst ergens zonder hun mobiele telefoon ergens naartoe zijn gegaan. Waarom zouden we ons meer moeten vervelen? En hoe doen we dat nog in de 21e eeuw?

“Er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar hoe onze hersenen omgaan met verveling. Het blijkt dat verveling de sleutel is tot niet alleen een beter concentratievermogen, maar ook creativiteit, want je hersenen krijgen de tijd en de rust om verbindingen te maken die niet gemaakt kunnen worden wanneer er constant nieuwe impulsen binnen komen. Dat is ook de reden waarom je altijd op goede ideeën komt onder de douche: je brein heeft gewoon niks anders te doen. Tegenwoordig hebben we allemaal altijd onze telefoon in onze hand, waardoor ons brein dus nooit de rust krijgt die het eigenlijk zo hard nodig heeft. 

In de film is Lola haar telefoon kwijt en slaat de verveling toe, maar uiteindelijk komen er ideeën om die verveling tegen te gaan, omdat ze geen telefoon heeft. En dat is eigenlijk ook de manier om je in de 21e eeuw te vervelen. Je hoeft echt niet naar een schermpje te staren wanneer je je hond uitlaat of in de bus zit. Zelf probeer ik op dat soort momenten ook mijn telefoon in mijn tas of zelfs thuis te laten. Ik verveel me dan wel, maar het is niet per se vervelend – eerder rustgevend.”

Welke films hebben je geïnspireerd bij het maken van Smak av Honning? 

Call Me by Your Name was een grote inspiratiebron omdat de belangrijke ontwikkelingen zich binnenin de personages bevinden in plaats van in de wereld om hen heen. Er gebeurt eigenlijk net niks, maar toch heb je aan het einde van de film echt met de personages meegeleefd. Dat wilde ik met mijn film ook bereiken. Daarnaast zijn de cinematografie en de kleuren van die film ook prachtig. Je krijgt het gevoel dat je zelf op vakantie naar een Italiaans landhuis bent geweest. Dat zomerse gevoel wilde ik ook oproepen in Smak av Honning.” 

Mijn favoriete scène is wanneer Julian de schoenen van Lola opruimt en onder de verwarming zet, en vervolgens de muziek begint. Dit oog voor detail en sfeer zet echt mooi de toon voor de rest van de film. Welke scène ben jij het meest trots op en waarom?

“De scène met het schaapjes tellen is altijd al mijn favoriet geweest, ook toen ik alleen nog maar het script had geschreven. Ten eerste omdat het het eerste moment is waar Lola en Julian een beetje los komen en ontspannen, maar ook omdat dat het een leuke scène was om te filmen. Het is alleen maar improvisatie – in het script staan nul aanwijzingen voor de cast, camera of montage. Dat maakt het eindresultaat zo bijzonder. Maar de eindscène waarin Lola en Julian wegfietsen en de tekst op beeld verschijnt heeft ook een speciaal plekje in mijn hart omdat het een onetaker was en de tekst en muziek er perfect op pasten, precies zoals ik in mijn hoofd had.”

Wat kunnen we nog meer van je verwachten in de toekomst? 

“Daar ben ik zelf ook benieuwd naar, haha! Ik ben in zo veel dingen geïnteresseerd dat ik het lastig vind om te kiezen waar ik op wil focussen. Wat ik wel zeker weet is dat ik het enorm leuk vond om op deze manier een boodschap over te brengen en creatief aan de slag te zijn, dus dat ik nog eens zo’n project zal beginnen sluit ik zeker niet buiten. Welke vorm dat project dat zal hebben laat ik aan de toekomst over.”

Bekijk Smak av Honning hier

Smak av Honning (2021), reg. Madelief Mühren.
0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

TICK, TICK, BOOM: een driedubbele musical

Na Hamilton en In the Heights zijn we voorlopig nog niet af van Lin-Manuel Miranda. Niet alleen co-componeerde hij voor Disneyfilm Encanto, ook regisseerde hij een nieuwe musical voor Netflix: Tick, Tick, Boom! is een musicalfilm over een musical over een musical.