De eerste Dichter des Waterlands is… Evert Smit!

Uit de vele inzendingen kwam het er voor de jury, bestaande uit Kasper van Royen, Sijmen Tol, Femke Frantzen en ondergetekende, aan op een top 5 van dichters bestaande uit Evert Smit, Peter Kwakkelstein, Thea de Hilster, D Water en Peter Kemper. Uiteindelijk kozen we voor Evert Smit met als gezamenlijk onderbouwing:

‘Evert Smits gedichten vallen op door het fijne, toegankelijke woordgebruik waarbij mooie beelden worden opgeroepen en er telkens een interessante gelaagdheid ontstaat.
Hoewel de gedichten enige aandacht van de lezer vragen, zijn ze nergens cryptisch.
Dit zijn gedichten die blijven hangen en uitnodigen tot herlezen.’

Evert Smit is in de gemeente een bekend gezicht als uitbater van Smit-Bokkum en zal zich het komende jaar dus ook als Dichter des Waterlands manifesteren. In zijn rol zal hij de omgeving en gebeurtenissen uit Edam-Volendam in beeld brengen met gedichten en zal hij 4 inspirerende avonden rond poëzie organiseren met Bibliotheek Waterland. De andere aangemelde dichters zullen hierbij ook betrokken zijn.

Zondag aanstaande (7 maart) is de uitzending van de feestelijke felicitatie met prijsuitreiking door Wethouder Samenleving Vincent Tuijp, gevolgd door een interview met Evert te zien op de L.O.V.E.

Ontdek tot slot hieronder een van Everts winnende gedichten.

ROOD-WIT-BLAUW

Moed verschijnt in lagen
van lucht en vochtige aarde
Zonder kleur geen diepte
vanwaar wij liggen, zonder te verlagen

Waterdragend tot het eind
Doordrenkt van hand in hand
In elkaars diepte het hoogste
Dapper werend lagenland

-Evert Smit

6 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Jongerendichters verzamelen 4

Waar zijn ze? De jonge dichters uit onze gemeente? Een reeks gedichten en songteksten van leerlingen van het DBC ter inspiratie.