Twee besnorde heren in formele kleding zitten tegenover elkaar aan een klein tafeltje. De één eet een broodje met pindakaas en jam en de ander leest de krant, terwijl een enkele dinerkaars de stoffige ruimte verlicht. Een klodder jam valt op de eerste snor zijn schoen terwijl de snor die de krant leest plots een foto van hun gewaardeerde vriend Lincoln Rothko the Sloth in de krant ziet staan. Blokletters boven de foto spellen: VERMIST!

De band Pinegrove is in hun hoofdkwartier – een vrijstaand huis in de staat New York dat ze Amperland hebben genoemd – aan het repeteren wanneer de twee heren aankloppen: of ze Lincoln de laatste tijd nog gezien hebben. Wat volgt is een tachtig minuten durende audiovisuele zoektocht naar de mascotte van de band. Maar om in de juiste gemoedstoestand te komen, ronden ze eerst de repetitie nog even af! Ieder bandlid is in een eigen heldere kleur gekleed, ieders hoekje van de oefenruimte uitgedost in diezelfde monochrome tinten, en aan de muur hangt een foto van Lincoln: een luiaard-knuffelbeest.

De muziekfilm Amperland, NY is een ode aan het huis waar Pinegrove hun laatste twee albums heeft opgenomen en aan de Pinegrove community. De band heeft in zijn elfjarig bestaan namelijk een trouwe fanschare opgebouwd. Symbolen die aan de band gekoppeld zijn, zoals de overlappende rechthoeken van de Cardinal albumhoes uit 2016 en het ampersand-teken (&), worden vaak door fans van de band als tattoo gezet. Ook Kristen Stewart, de actrice van onder meer de Twilight Saga en de nieuwe Charlie’s Angels, heeft er één. In een interview met Ethan Shanfield van Atwood Magazine legt Evan Stephens Hall, frontman en creatief leider van Pinegrove, uit dat het ampersand-teken voor hem een manier symboliseert om kunst te interpreteren: “alles wat je ziet is waar, zonder andere mogelijkheden uit te sluiten.” Het is een bewuste keuze van de band om de Pinegrove community uit te bouwen. Op hun website hebben ze ook een platform voor de fans waar songteksten en akkoordenschema’s gedeeld worden en waar fans onderling kunnen praten en filosoferen over de band en hun muziek. De naam van dit platform: Amperland.

Het kleurgebruik, de herhaling van het ampersand-teken (als versiering op de voordeur en in de tussentitels) en de komisch aandoende gezichtsbeharing van de twee heren geven een kinderlijke speelsheid aan Amperland, NY. Cinematografisch wordt dit versterkt door de symmetrie die vaak in de beelden te zien is, de vloeiende camerabewegingen, en gecoördineerde bewegingen van de personages. De manier waarop emoties en reacties uitvergroot worden doet denken aan de kleuterprogramma’s van vroeger en draagt hier bij aan de surrealistische toon van de muziekfilm. Tijdens de stroef verlopende zoektocht naar Lincoln, hun mascotte en vriend, kloppen verschillende vrienden van de band spontaan aan bij het hoofdkwartier van Pinegrove. Eén daarvan is Nandi Rose Plunkett. Zij maakte vanaf het begin al onderdeel uit van de band, maar toert niet meer met Pinegrove omdat zij tevens haar eigen succesvolle muzikale project, Half Waif, heeft. Tegen het eind van de film kloppen ook de vaders van Evan Stephens Hall en drummer Zack Levine aan en spelen zij drie nummers met de band mee.

Wat dit laat zien is vooral dat Pinegrove een los collectief van muzikanten is die bovenal goede vrienden zijn. De kern van de band bestaat uit Hall en Levine en verder zijn er enkele los-vaste bandleden die aansluiten naar gelang ze beschikbaar zijn. Nummers uit het gehele oeuvre van Pinegrove komen voorbij in de muziekfilm Amperland, NY. Doordat ze vaak een verschillende bezetting hebben, zijn de uitvoeringen elke keer net even anders. De meeste nummers van hun nieuwste album, Marigold, worden gespeeld en daarnaast komen er een dozijn nummers van hun vorige albums voorbij.

Marigold kwam in januari 2020 uit. Twee maanden voor die release nam Pinegrove Amperland, NY al op. De nummers op het nieuwste album schreef Hall in een periode dat hij zelf erg geïsoleerd was. De focus van de film op Amperland als studio en creatieve vrijplaats resoneert nu als bij stom toeval heel goed met de isolatie waarin we nu allemaal leven. Zo werkte de band al aan een concert waar je van kon genieten op de computer, voordat iedereen concerten begon te streamen. De plot van Amperland, NY – The Movie is wat zwak, maar visueel is het een genot. De muziek die uitgekozen is voor deze film is een gevarieerde selectie uit de vier studioalbums en drie EP’s van Pinegrove. Sommige van de populairste nummers zijn bewust achterwege gelaten ten faveure van enkele nummers die zich nog niet eerder hadden geleend voor een live-opname.

Amperland, NY is ook als soundtrack beschikbaar en duurt dan tien minuten korter dan de film. Voor de tijdswinst hoef je de film dus niet over te slaan. Een argument voor het bekijken van de film is dat deze het Pinegrove-universum juist tot leven laat komen waardoor zowel fans als nieuwe luisteraars naar Amperland kunnen ontsnappen.

Bronnen:

Deville, Chris. “Pinegrove Announce Amperland, NY, a Scripted Feature-Length Movie & Soundtrack Album”, Stereogum, 3 december 2020. https://www.stereogum.com/2109361/pinegrove-amperland-ny-movie-soundtrack/news/. 30 januari 2021.

Paul, de, Skylar. “Pinegrove sings in primary colors with absurdist music film ‘Amperland, NY’”, The Daily Californian, 18 januari 2021. https://www.dailycal.org/2021/01/18/pinegrove-sings-in-primary-colors-with-absurdist-music-film-amperland-ny/. 30 januari 2021.

Pelly, Jenn. “Reckoning With Pinegrove”, Pitchfork, 26 september 2018. https://pitchfork.com/features/article/reckoning-with-pinegrove/. 31 januari 2018

PinegroveBand. “Pinegrove – “Amperland, NY” – The Movie”, YouTube, 15 januari 2021. https://youtu.be/wdvCd88vjw8. 31 januari 2021.

Shanfeld, Ethan. “Pinegrove Bring an Indie Rock Dreamscape to Life in ‘Amperland, Ny’”, Atwood Magazine, 22 januari 2021. https://atwoodmagazine.com/pinegrove-2021-interview-music-amperland-ny-evan-stephens-hall/. 14 februari 2021.

1 Shares:
You May Also Like