Met haar debuut EP Licht en Donker betoverde de 20-jarige Froukje Veenstra ons met haar poëtische teksten en pakkende beats, en met de tweede EP Uitzinnig, die afgelopen vrijdag uitkwam, heeft ze dit nogmaals waar weten te maken. Opnieuw heeft Froukje haar emoties zorgvuldig om weten te zetten in een aantal nieuwe nummers, die je stuk voor stuk raken.

De titeltrack ‘Uitzinnig’ blaast je met de sterke teksten gelijk omver. In een interview met 3voor12 legt Froukje uit hoe ‘Uitzinnig’ een dubbele betekenis heeft; het staat voor vreugde, maar ook wanhoop. In de afgelopen twee jaren heeft ze gewerkt aan een succesvolle carrière, maar tegelijkertijd kampt ze met het gevoel dat ze hierdoor veel heeft gemist. Ze is inderdaad gelukkig met alles wat ze heeft bereikt, maar is nog steeds op zoek naar goedkeuring en validatie bij anderen.

“Als het tijd is om te varen, kom je me dan halen?” zingt Froukje in ‘Zonder Gezicht’, wat een feature track is met S10. Net als Froukje staat zij bekend om haar dromerige teksten en mooie stem, waardoor deze artiesten een match made in heaven zijn. Hun stemmen mengen perfect met elkaar, wat resulteert in een prachtig lied die je de emoties van wanhoop, pijn en gemis diep laat voelen. Iedereen die wel eens is achtergelaten en vergeten kan zich herkennen in dit nummer.

Voor ‘Een Man Die Nooit Meer Huilt’ is Froukje in de huid van een man die ‘s nachts meisjes lastigvalt gekropen. Deze man wordt in zijn acties gemotiveerd door het gevoel dat hij zijn emoties niet kan uiten, waarvan Froukje opbiecht dat dit gevoel deels vanuit haarzelf komt. Iedereen wil kwetsbaar zijn en geliefd worden, zelf de slechtste personen op aarde. Het lied beschrijft hoe dit soort slechte mensen in deze levenspatronen terechtkomen, waarbij zij haar boosheid en medelijden uit.

‘Niets Tussen’ en ‘Een Teken’ waren als singles uitgekomen in 2021. ‘Niets Tussen’ beschrijft het euforische gevoel van liefde en hoe dit kleur kan brengen aan de saaie alledaagse liefde. Het is het meest dansbare nummer op het EP, maar dit vermindert de kracht van de tekst niet. Froukje laat je de hoop en magie van het liefhebben van een meisje duidelijk voelen, terwijl de hypnotiserende beat je daarnaast wil laten bewegen. Het volgende nummer, ‘Een Teken’, staat hier duidelijk in contrast mee. Met teksten als “Er hangt zwaarte om de avond, omdat ik het vast veel mooier dan jij vond” raakt dit lied je recht in je hart. Het lied voelt als een intiem moment waarbij je na elke zin meer tranen voelt opwellen in je ogen.

Bij het luisteren naar ‘Liever Met Jou’, de afsluiter van het EP, kun je een zonsondergang in Amsterdam voor je zien, die je bekijkt samen met de persoon die je liefhebt. “Kan je me al lezen of heb je me al uit?” en “Ik wil wel schreeuwen, maar mijn stem is te zacht” zijn teksten die het onderliggende thema van onzekerheid in het album terug laten komen. Toch verwarmt ‘Liever Met Jou’ het hart van elke luisteraar.

Als opkomende artiest tijdens de coronapandemie heeft Froukje weinig kansen gehad om zichzelf op grote podia te laten zien, maar de albumrelease show van afgelopen vrijdag in Paradiso gaf een voorproefje van de tour en festivalzomer die haar staat op te wachten. Zo zal Froukje onder andere te zien zijn op Paaspop, Lowlands, Best Kept Secret en Pinkpop. Froukje liet ons dus niet alleen dansen in de woonkamer tijdens de lockdown, maar zij zal ook zorgen voor de soundtrack van de zomer.

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

The Roseline – Constancy

Colin Halliburton, frontman en songschrijver van The Roseline, heeft een scherp oog voor de kleine dingen in het alledaagse leven en vangt deze treffend in de tien nummers op dit nieuwe album. Bij elke luisterbeurt openbaren zich nieuwe details in de verhalen die de aard van de hedendaagse mens blootleggen.