Op de hoes van Heart of a Mother staat Douglas Firs met zijn gezicht in een dun strookje zonlicht tussen de slagschaduw boven en achter zich, en de halfschaduw op zijn borst. Dit illustreert perfect wat voor album de groep rond singer-songwriter Gertjan Van Hellemont uit Gent afgelopen augustus uitbracht. Een duistere periode ligt achter hem en hoewel nieuw licht inmiddels in zijn leven schijnt, ligt er over zijn hart nog steeds een schaduw.

Eind 2019 ontdekte Van Hellemont dat zijn vriendin en hij voor het eerst ouders zouden worden. Diezelfde week hoorde zijn moeder dat zij niet lang meer te leven had. Korte tijd nadat zij overleed, stierf Van Hellemonts grootmoeder als gevolg van een corona-infectie. De moederliefde die Van Hellemont bij zijn moeder ervoer, een oerkracht die ook bij zijn vriendin opkwam, vormde het centrale onderwerp voor het vierde album van Douglas Firs.  Heart of a Mother is in vele opzichten een heel intiem werk geworden, maar zeker geen inktzwart rouwalbum. ‘I Could Fall in Love With You’ en ‘Delighted’ zijn energieke meezingers en ook de tweede single van het album, ‘One Day’, is een hoopvol lied over de mooie toekomstdromen die Van Hellemont voor zijn gezin ziet.

Vanwege de coronapandemie (die óók nog eens een zwaar stempel op 2020 drukte!) nam Van Hellemont het album thuis op. Ook de foto voor de hoes werd genomen in de thuisstudio op zolder. Slechts één nummer werd niet op die zolder opgenomen: ‘Until It Won’t’. Dit lied schreef Van Hellemont voor de uitvaart van zijn grootmoeder. Het is een heel persoonlijk afscheid aan zijn grootmoeder waarin hij specifieke herinneringen aan haar ophaalt, zoals de chocolaatjes die altijd in overvloede bij haar thuis aanwezig waren en waar hij er als kind altijd nog ééntje van mocht nemen voor het slapengaan. In het lied vraagt hij haar de groeten te doen aan zijn moeder namens iedereen die van haar houdt. Hij zingt dat het afscheid voorlopig pijn zal blijven doen. Na het lied al op verschillende plekken opgenomen te hebben, bleek hij uiteindelijk het meest tevreden met de opname die hij heel toepasselijk in de toekomstige babykamer maakte. De kamer was nu nog zo goed als leeg waardoor de akoestiek precies het geluid opleverde waar hij naar op zoek was. Als afsluiter van het album is het instrumentale pianostuk ‘So This Is It? (For Arlette)’ gekozen. Dit werd door Vader Van Hellemont gecomponeerd als begeleiding bij het uitstrooien van de as van zijn overleden vrouw. De opname was oorspronkelijk niet bedoeld voor op het album, maar het voelde passend om Heart of a Mother ermee af te sluiten.

Sinds het begin van Douglas Firs is Gertjans oudste broer Sem als toetsenist bij het project betrokken. Heart of a Mother is naast een intiem familiedocument ook een ode aan alle moeders, en een album met vriendelijke luisterliedjes die altijd fijn in het gehoor liggen. Door de aandacht die Douglas Firs aan de intensiteit van zijn gitaarpartijen besteedt, word je uitgenodigd naar de teksten te luisteren of juist op de melodie mee te bewegen. Douglas Firs past als één van de fijnste singer-songwriters van Vlaanderen in een rijtje met de eveneens uit Gent afkomstige Meskerem Mees en The Bony King of Nowhere en kan in één adem genoemd worden met Amerikaan Ryan Adams. Zaterdag 14 mei aanstaande treedt hij op in het Stolphoevekerkje in Volendam.

12 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Lord Huron – ‘Long Lost’

May you live until you die: een indrukwekkende mythevorming rond hun eigen Whispering Pines studio vormde de basis voor het vierde album van Lord Huron.