Voor kerst kreeg ik van mijn zus het mini-album Moonwalking van Wynnm op LP. Dit mini-album (of EP) kwam digitaal al uit op 18 september 2020, maar het is voor onafhankelijke artiesten niet altijd makkelijk de fondsen bij elkaar te krijgen om hun muziek ook fysiek uit te brengen. In maart 2021 kondigde Wynnm aan dat bij 100 vooruitbestellingen van de Moonwalking LP, het mini-album op 12” vinyl geperst zou worden. Als gevolg van wereldwijde vertragingen duurde het tot september voor de Amerikaanse zangeres de LPs ontving. Na de launch party in Cinetol in november, hield mijn zus, die samen met Wynnm in een huis in Amsterdam woont, er voor mij eentje apart. Op de binnenhoes van de LP heeft Wynnm een persoonlijke boodschap en kerstgroet aan mij geschreven: “Roy! Thank you for always supporting me x From the beginning.” Het klopt dat wanneer Wynnm ter sprake komt, ik altijd zeg dat als Bob Dylan dat jaar geen album had uitgebracht, ‘Fire on the Moon’ mijn song van het jaar was geweest.

Mijn eerste kennismaking met Wynnm was in september 2019 tijdens het 39e Singelfestival in Edam. Haar reputatie was haar al vooruit gesneld want van meerdere vrienden hoorde ik dat zij het nieuwe opkomende talent van het Amsterdam Songwriters Guild was. Dit was weken voordat mijn zus mij appte: “Wie is Wynnm die op het Singelfestival speelt? Mijn huisgenootje heet Wynnm en zij is singer-songwriter.” Het bleek inderdaad om dezelfde muzikante te gaan en zij trad bij het Singelfestival op met een tweede gitarist, een toetsenist en een drummer. Ik herinner me dat de begeleiding tijdens het optreden had geklonken als een ingetogen bandje achter een singer-songwriter met akoestische gitaar. Ongetwijfeld speelden ze ‘Fire on the Moon’ ook, dat vier maanden later als digitale single zou verschijnen. Het was de productie op deze single die Wynnm voor mij pas echt lanceerde als moderne artiest die sterk in het centrum van haar lied staat: een soundscape van synthesizers en galmende gitaren zweeft om Wynnms gelaagde vocalen die in de verte na-echoën of met elkaar harmoniseren. Elektronische beats en synthesizer-basklanken dicteren het ritme en bieden houvast. Wynnm duikt in dit muzikale maanlandschap maar komt steeds weer boven zonder erin te verdrinken.

De elektronische effecten bepalen voor een belangrijk deel het geluid van Moonwalking. Toch is er op het mini-album ook voldoende ruimte voor natuurlijke geluiden. De ruggengraat van ‘Sometimes Berlin’ is een tokkelmelodie die op een akoestische gitaar wordt gespeeld. Wynnms achtergrond als akoestisch gitarist is ook duidelijk hoorbaar in ‘Where Did All The Years Go’ dat geschreven is als een folky uptempo popliedje waar de gitaar een stuwende rol vervult tussen de elektronische samples en beats. Akoestische drums hebben ook een prominente rol in ‘The Morning’. In dit lied zingt de zangeres over degenen die er voor je zijn wanneer je het even niet ziet zitten. Melancholie is een terugkerend kenmerk van de teksten van Wynnm. Als je de spaties terugplaatst in de titel ‘thefeelingyougetwhenyouwatchthenews’, weet je waar dat lied over gaat.

De 12” LP Moonwalking moet op 45 rpm afgespeeld worden. Ik heb echter een heel goedkoop kofferplatenspelertje en deze speelt niet alle platen goed af. Het album dat Bob Dylan in 2020 uitbracht – en welke ik op goudkleurig (of mosterdgeel) vinyl in bezit heb – springt constant over en helaas speelt de 45 rpm-stand van mijn platenspeler net iets langzamer af dan de bedoelde 45 rotaties per minuut. Hierdoor klinkt Moonwalking onbedoeld psychedelisch en zweveriger wanneer ik het op LP aan vrienden zou willen laten horen. In de toekomst, wanneer Spotify niet meer bestaat en ik een echte platenspeler heb, kan ik nog steeds luisteren naar deze muziek. Met het platenspelertje dat ik nu heb, zal ik de plaat immers niet grijsdraaien. De handgeschreven boodschap op de binnenhoes zal me dan doen terugdenken aan vroeger, als tastbaar aandenken. Daarom wil ik dit stuk afsluiten met een oproep om je lokale of bevriende creatievelingen te steunen: bezoek hun optredens of exposities en koop hun werk. Zo kunnen zij door blijven gaan met wat ze doen, en verzamel jij unieke aandenkens. Voor jezelf, of om cadeau te doen.

1 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Orla Gartland – ‘Woman on the Internet’

Terwijl jongeren constant op de gevaren van het internet worden gewezen, voelde Orla Gartland zich er al vroeg comfortabel. Met ‘Woman on the Internet’ legt de Ierse zangeres en songwriter een arm om de schouder van luisteraars die hetzelfde doormaken als zij.
Lees verhaal

De achtergrond van Jacob D. Edward

Jacob D. Edward is een folky songwriter die over intrigerende, complexe onderwerpen schrijft. Na zijn eerste twee singles, kwam afgelopen vrijdag de nieuwe single van Jacob D. Edward uit: ‘Sincerely, Jacob’. Roy de Smet interviewde hem over de thematiek van zijn nummers, zijn inspiraties en aspiraties.
Lees verhaal

Paul Bond – Sunset Blues

Ik ken Paul Bond als singer-songwriter al sinds 2010 en was verrast dat er behalve nieuwe nummers ook twee nummers op Sunset Blues staan die Bond in 2013 al speelde: ‘Season of the Acorn’ en ‘Goodbye my Love’.