Het verhaal achter Leo Nocentelli’s album Another Side doet denken aan dat van ‘Sugar Man’ Sixto Rodriguez – de slooparbeider die zonder het te weten een status als legendarische artiest genoot in Zuid-Afrika. Het lijkt ook op het verhaal van Linda Perhacs, de mondhygiëniste wier muzikale carrière begin deze eeuw nieuw leven werd ingeblazen door Devendra Banhart. Hij haalde haar enige album, Parallelograms, ruim 30 jaar na het verschijnen uit de vergetelheid en nam vervolgens nieuwe muziek met haar op. Een week geleden vertelde mijn collega Ricardo mij het verhaal van het verloren gewaande solo-debuut van The Meters-gitarist Leo Nocentelli. Hij bracht me vervolgens in contact met de producer die een premaster van het album maakte om aan Nocentelli zelf te laten horen.

Ik sprak over Another Side met producer en geluidstechnicus Mario Caldato Jr., die meer dan tien jaar lang het geluid van de Beastie Boys mee hielp bepalen en daarnaast veel samenwerkte met artiesten als Beck, Blur, Seu Jorge en Zack de la Rocha (Rage Against the Machine). Mario vertelde mij dat hij van een vriend, muziekverzamelaar Mike Nishita, onaangekondigd foto’s kreeg toegestuurd van dozen vol tapes die op de Roadium openluchtmarkt in Torrance, California werden verkocht. De verkoper had de 16 dozen opgekocht tijdens een veiling van opslagboxen in Los Angeles en op de tapes stonden namen van artiesten als Dr. John, Lee Dorsey, Allen Toussaint en The Meters. “Koop ze allemaal!” antwoordde Caldato meteen. Hij herkende namelijk de naam van Allen Toussaint’s Sea-Saint studio in New Orleans op de labels en wist dat deze dozen uit de privécollectie van de invloedrijke muzikant, arrangeur, producer en studiobaas kwamen. Een tweede geïnteresseerde wilde gaan bieden, maar de verkoper hield zich aan de prijsafspraak die hij met Nishita had. Voor 100 dollar per doos gingen de 673 tapes met hem mee.

Speld in een hooiberg

Nishita en Caldato spitten samen door de dozen: “Er waren twee of drie dozen met materiaal uit New Orleans. Originele meersporenbanden, maar er zaten ook afgemixte quarter-inch tapes tussen.” Als grote fans van The Meters, trokken de quarter-inch tapes met de naam van Nocentelli direct hun aandacht. Ze namen deze tapes mee naar Caldato’s studio om ze te kunnen beluisteren. “Het eerste lied dat we hoorden was ‘Thinking of the Day’. Ik werd weggeblazen door de kwaliteit van het geluid! De magneetbanden waren op lage snelheid beschreven waardoor er veel detail op de tapes is vastgelegd.” Als gitarist van The Meters staat Nocentelli bekend als één van de beste funkgitaristen ter wereld. Op de tapes troffen Nishita en Caldato echter grotendeels akoestische liedjes aan. Over ‘Thinking of the Day’ zei Caldato: “Het is zo’n lied dat recht uit zijn hart komt!”. Uiteindelijk vonden ze tien nummers die Nocentelli waarschijnlijk allemaal in 1971 opnam, hoewel Caldato vermoedt dat sommige opnames uit de jaren kort daaropvolgend stammen. Negen hiervan zijn eigen composities waarin heel duidelijk is te horen dat Nocentelli zich in deze periode liet inspireren door de muziek van James Taylor. Dit is terug te horen in de gitaarloopjes, alsook in de introspectieve teksten. Het tiende lied was een soulvolle cover van Elton John’s ‘Your Song’. “Het zijn demo’s; er zitten nog foutjes in. Ik denk dat deze tapes bedoeld waren als referentiemateriaal voor de muzikanten om thuis naar te luisteren en zo te bedenken hoe ze de nummers beter konden produceren. Sommige nummers zijn in mono opgenomen en andere in stereo. Wat ik heb gedaan, is een volgorde van de tracks bepalen en ik heb de nummers een beetje bewerkt om ze beter op elkaar aan te laten sluiten. Er zijn geen overdubs toegevoegd. Ik heb alleen misschien wat meer ruimte in de opnames gebracht. De mix die je hoort is ook hoe die destijds door Allen Toussaint is gemaakt.”

Another Side werd afgelopen november uitgebracht door Light in the Attic Records

Verloren gewaand album

Via vrienden en bekenden wisten Mike Nishita en Mario Caldato Jr. uiteindelijk in contact te komen met Leo Nocentelli zelf. Als midden-twintiger schreef hij deze nummers in de periode dat zijn band, The Meters, even zonder platencontract zat. Twee van zijn bandgenoten, gitarist George Porter Jr. en drummer Zigaboo Modeliste, spelen op sommige nummers mee. Op andere nummers drumt New Orleans jazz-legende James N. Black. Allen Toussaint speelt op enkele nummers piano. Het resultaat is een eclectische mengelmoes van ingetogen americana, rhythm-and-blues en funky folk.

Toen The Meters een nieuw platencontract kregen, werd dit soloproject op de plank gelegd. The Meters speelden onder andere nog mee op het album In The Right Place (1973) van Dr. John en nadat de groep in 1980 uit elkaar ging, bleef Leo Nocentelli met Allen Toussaint samenwerken als sessiemuzikant voor onder andere Etta James en Patti Labelle. Nocentelli’s eigen exemplaar van de Another Side-tapes was hij al jaren kwijt. Toen hij Caldato’s premaster te horen kreeg, had hij de opnames al ruim 25 jaar niet meer gehoord! Toen de Sea-Saint studio in 2005 werd verwoest door orkaan Katrina, nam Nocentelli aan dat de originele tapes verloren waren gegaan.

Dat het album ruim 40 jaar na dato alsnog is teruggevonden, mag een klein wonder heten. Ik vroeg Mario Caldato hoe kwetsbaar dit soort tapes zijn.“Tape is een analoge datadrager. Als je het goed op kamertemperatuur bewaart, en het niet in contact laat komen met vocht en voorkomt dat het uitdroogt in het zonlicht, is het eigenlijk ontzettend sterk. Sommige tapes die Mike (Nishita) toen opkocht, zijn al meer dan 60 jaar oud en klinken nog fantastisch!” De tapes van Leo Nocentelli’s Another Side hebben jaren in een opslag in Los Angeles gelegen. Dat ze daar vanuit het archief van Sea-Saint op tijd terecht zijn gekomen voor Katrina, is misschien toevallig. Dat ze jaren later op een openluchtmarkt in de handen van Mike Nishita kwamen, die de contacten had om het album zoveel jaar later af te maken om alsnog uitgebracht te worden, is puur geluk.

12 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

WYNNM – Moonwalking

Steun je lokale of bevriende creatievelingen! Auteur Roy de Smet kreeg de LP ‘Moonwalking’ voor kerst en schreef er dit artikel over als ode aan zijn zus en haar huisgenootje.
Lees verhaal

Geluid als vriend en vijand

Gastschrijver Wouter Prinsen heeft de diagnose misofonie: hij kan bepaalde geluiden niet uitstaan. Toch zoekt hij regelmatig de grenzen op van de geluids- en muziekgrenzen, van John Cage tot de Japanse noise-artiest Merzbow. In dit artikel voor enClave beschrijft Wouter zijn relatie met nare en bijzondere geluiden.