Op 5 november 2021 kwam Constancy uit, het nieuwe album van The Roseline. Het is het zevende album van deze alt-countryband uit Lawrence, Kanses (USA) en na Blood (2017) en G O O D / G R I E F (2020) is dit het derde dat in de Benelux door King Forward Records wordt uitgegeven. De combinatie van kwalitatief goede muziek en songteksten met zeggingskracht, sluit perfect aan bij de niche waarin het Volendamse label actief is. Toch is het geen muziek voor een nichepubliek. Je kan The Roseline prima opnemen in de afspeellijst voor de volgende keer dat je familie op bezoek komt.

Frontman en songschrijver Colin Halliburton wordt net als op het vorige album ondersteund door Bradley McKellip op gitaar en mandoline, Colin Jones op basgitaar, Jim Piller op drums en Heidi Gluck op toetsen. Een tweede toetsenist is aan de bezetting toegevoegd in de persoon van Chase Horseman. Daar de band grotendeels hetzelfde is gebleven, is het in lijn met de verwachting dat het geluid van Constancy een voortzetting is van het geluid van het vorige album. Toch klinkt de band beter op elkaar ingespeeld en volgt het album meer één lijn. Dat gaat niet ten koste van de variatie op Constancy. De americanamuziek van de band bewandelt de lijn tussen rustige indiefolknummers als ‘Catalpa’ en ‘All Nighter’ en nummers als ‘Seven Hundred Second Chances’ en ‘Joy’ waarin overstuurde elektrische gitaren doen denken aan The Jayhawks en Wilco. Vooral op het gebied van productie is ­Constancy een stap verder dan de voorganger uit 2020. Vergeleken met vorige albums zijn dromerige gitaareffecten en het warme geluid van orgels en analoge synthesizers wat meer naar voren geschoven. Als een tapijt dat onder alle nummers op het album ligt, zorgen deze voor meer samenhang tussen de verschillende invloeden en vormen zo de constante factor op Constancy.

Tekstueel is The Roseline onderscheidend door de subtiele, soms sarcastische, humor waarmee zwaardere onderwerpen worden geadresseerd. Zo is het lied ‘Hunker Down’ doorspekt met visuele beschrijvingen van het wilde leven dat de zanger leefde “not long before I met my wife”: “Some denominations call it sinning. I’d end up spinning in bed with one foot on the floor”. Het contrast met het refrein is groot. Daarin zingt Halliburton dat tegenwoordig “all I wanna do is mostly nothing. Hunker down with you, the cats and the babe”. Halliburton heeft een scherp oog voor de kleine dingen in het alledaagse leven en vangt deze treffend in de tien nummers op dit nieuwe album. In het openingsnummer, ‘Goldie’, hebben een goudvis en een kat een existentieel gesprek over de plaats die zij in het leven, de natuur en het gezin hebben. Hiermee creëert The Roseline een opening om in de volgende nummers op de kenmerkende humoristische manier dieper in te gaan op de aard van de hedendaagse mens. Nadat in 2018 voormalig toetsenist van de band, Ehren Starks, op 35-jarige leeftijd plotseling overleed, reflecteert Halliburton (39) op Constancy op de moeilijkheden die horen bij het volwassen leven maar ook op de mooie kanten daarvan. Bij elke luisterbeurt openbaren zich nieuwe details in de verhalen van deze nummers.

“There’s something to be said for stubborn perseverance. I think good things can come from the simple act of just showing up over and over again. It can be applied to your day job, your love life, your children, your side hustle, your hobbies, and beyond.”

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Leo Nocentelli – Another Side

Het verhaal achter Leo Nocentelli’s verloren gewaande album Another Side doet denken aan dat van ‘Sugar Man’ Sixto Rodriguez, of Linda Perhacs. Voor enClave sprak auteur Roy de Smet met producer en geluidstechnicus Mario Caldato Jr. zelf.
Lees verhaal

Lord Huron – ‘Long Lost’

May you live until you die: een indrukwekkende mythevorming rond hun eigen Whispering Pines studio vormde de basis voor het vierde album van Lord Huron.
Lees verhaal

Pinegrove – 11:11

Als we niet met zijn allen bewustere keuzes gaan maken op persoonlijk en politiek vlak, zal te elfder ure het doemscenario onafwendbaar blijken. Met 11:11 roept Pinegrove op om dit doodlopende einde te vermijden, ondanks alle spanningen die daarbij komen kijken.