foto: Donna Schilder

Een explosie van energie, zweet, crowdsurfers en schreeuwende activisten. Is er een betere manier om de nieuwe lockdown in te luiden? Hang Youth zou op 13 november ’s avonds in Paradiso optreden, maar door de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen (die op 13 november om 18:00 ingingen) is het programma verplaatst naar de middag. Getiteld “De laatste show op aarde,” werd de show er eentje voor in de Paradiso geschiedenisboeken.  

Met een setlist van wel 7 A4’tjes bestaande uit 49 nummers, was het een iconische show die niet snel vergeten zal worden door het publiek. In plaats van een moshpit in het midden van de zaal, veranderde iedere vierkante meter vloer in een gigantische moshende beukboel. Om de vijf seconden vlogen de stagedivers en crowdsurfers door de zaal. Hoewel een publiek vol jonge punkers intimiderend lijkt, heerste er een veilige sfeer. Wanneer mensen vielen werden zij zo snel mogelijk opgevist van de vloer, en er werd regelmatig aan elkaar gevraagd of iedereen oké was.  

Hang Youth brengt belangrijke zaken aan bod in hun muziek, zoals het kapitalisme, de belastingdienst en de Nederlandse monarchie. Met humor, schel gezang en luid gitaarspel leveren zij (terechte) kritiek op de maatschappij. Zo hebben ze nummers genaamd “JE HAAT GEEN MAANDAG, JE HAAT KAPITALISME”, “WAAROM STEMMEN JULLIE STEEDS OP DE VVD” en “DE VORST LIJKT OP EEN WORST”. Allemaal thema’s die goed in de smaak vallen bij het radicaal linkse publiek. Zo werd het lied “LEG DE ZUIDAS IN DE AS” met volle borst meegeschreeuwd, terwijl frontman Abel van Gijlswijk in een rok door het publiek op handen werd gedragen (letterlijk).  

Dat Hang Youth zo in de smaak valt is geen verassing. Veel linkse jeugd is teleurgesteld en boos op de overheid. Er wordt in de samenleving te weinig geluisterd naar linkse opvattingen, en veelal voelt het publiek van Hang Youth zich ongehoord. Het feit dat de band zoveel aanhang heeft, geeft hoop voor de toekomst. Links activisme leeft, en de explosie in Paradiso is daar een pronkend voorbeeld van. In de woorden van Hang Youth: “alles moet beter!”  

5 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Plein Sounds compleet

Plein Sounds is een initiatief van de culturele raad o.l.v. Nico Brinkkemper, Thomas Tol en Albert Hoekstra, in samenwerking met Pop & cultuurhuis PX Volendam. Iedere zondag in juli biedt het podium van 2 tot 4 uur 's middags plaats aan lokale muzikanten en kleinkunstenaars.