De laatste editie van Plein Sounds 2022 mocht zich afgelopen zondag “verheugen” op een miezerig regentje, waardoor deze werd verplaatst naar binnen in PX. Geen nood: de ploeg onder leiding van Hans Admiraal bouwde in no time een concertpodium op.

Om klokslag twee uur trapte Roy de Smet de middag af met een herschreven versie van zijn lied ‘In Tuscany’ dat hij al sinds 2012 niet meer gespeeld had, gevolgd door het prachtige ‘Golden Honey Mirrors’. Kees Nor vervolgde met Bob Dylans ‘Don’t Think Twice, It’s Alright’, twee songs van Donovan (waaronder ‘The Little Tin Soldier’), Jim Croce en het enorm laag gezongen ‘Sixteen Tons’. Een waar genoegen om naar te luisteren. Een gespannen Geranne Tuijp, wat wil je ook na zo’n grootheid, deed eveneens ‘Don’t Think Twice’, maar dan in de versie van Joan Baez. Haar loepzuivere stem en de interpretatie maakten de song tot een geheel ander nummer waarin de betekenis van de woorden des te meer naar voren kwam! ‘Suzanne’ van Leonard Cohen en Jeff Buckleys ‘Lilac Wine’ maakten van haar optreden een pareltje. Vriendin Emily van Leeuwen zong samen met Geranne het prachtige ‘Motherland’ van Natalie Merchant. Zonder dat zij hiervan wisten, had Albert Hoekstra voor de eerste editie van Plein Sounds gevraagd of Jan Hoogland samen met zijn schoondochter Mandy Burger dit lied wilden spelen. Dat optreden kon echter niet doorgaan, maar Alberts dag kon niet meer stuk nu ‘Motherland’ alsnog door Geranne en Emily werd vertolkt!

Plein Sounds trok niet alleen muzikanten uit eigen dorp aan. Nadat Emily van Leeuwen nog ‘If I Ain’t Got You’ van Alicia Keys zong, was het de beurt aan Pieter Leendertse die helemaal uit Zwolle kwam om bij Plein Sounds te spelen. Hij vertolkte op deze regenachtige middag een paar heel zonnige waddeneilandenliedjes, zoals: ‘Hey! Spring in de Zee’; een aanstekelijk optreden. Als afsluiter was daar Dirkjan Buijs (To) die zijn belofte van vorige week nakwam met een aantal prachtige songs als: ‘I Don’t Want to Be Your Hero’, ‘How Would You Feel’ en ‘Tears in Heaven’, om af te sluiten met onvervalste blues van B.B. King: ‘The Thrill is Gone’. Wat heeft die jongen een muzikaliteit in zijn genenpakket. Grandioos.

De laatste Plein Sounds was door dit alles een schitterende muzikale belevenis op een druilerige zondagmiddag. Volgend jaar vindt Plein Sounds opnieuw plaats op elke zondagmiddag in juli van 2 tot 4 uur. Tot dan!

__________________________________________________________________________________________

Thomas Tol

0 Shares:
You May Also Like