Het nieuwste product van bassist Laurens Tol uit Volendam is een EP met zeven nummers. Zeven nummers en dan geen CD, maar een EP? Ja, want bij elkaar staat er ongeveer een halve minuut te weinig muziek op, maar ja, “What’s in a Name” nietwaar?

Painting: Angelique van den Hogen

Het belangrijkste is dat er op deze cd mooie muziek staat, welke misschien thuishoort in de categorie jazz, maar net zo goed, voor veel luisteraars, prachtige luistermuziek zou kunnen zijn.

In de jaren 1973 tot 1983 hebben Jean “Toots” Thielemans (mondharmonicaspeler uit België) en Rob Franken (Nederlandse pianist) heel veel zogenaamde Fumu-muziek (Functionele Muziek) gemaakt. Deze muziek was bedoeld als achtergrondmuziek in openbare ruimtes, zoals winkelcentra en wachtruimtes, maar blijkt na jaren (gelukkig) hele volwaardige jazzmuziek te zijn.

Naar mijn mening valt de muziek die Laurens Tol componeert ook hieronder. Het is heerlijk beluisterbaar en er wordt gevoelig en vanuit het hart gesoleerd. Op zijn EP “Rivulet” staan zes eigen nummers en één bewerking van een klassiek georiënteerd stuk van de Catalaanse componist Frederic Mompou uit 1959: “Musica callada vol 1 No 3 Placide”.

Het is vrij rustige en vooral beeldende muziek. Het beeldende is een geweldige eigenschap die Laurens omgezet heeft in prachtige nummers als “Elbe”,  “IJssel” en “Lek” en het titelstuk “Rivulet” (=  een smal stroompje of beekje), waaruit u kunt begrijpen dat Laurens een voorliefde heeft voor rivierlandschappen.

Voor iedere luisteraar is zgn. beeldende muziek natuurlijk weer iets geheel anders dan de componist bedacht heeft. Dat is natuurlijk het moeilijke van instrumentale muziek, maar ook weer het krachtige en mooie: Je kunt er altijd je eigen draai aan geven. Wanneer je Laurens al een aantal jaren volgt (muzikaal dan!) valt op dat hij een geheel eigen stijl als bassist en componist aan het ontwikkelen is en tijdens het spelen ook dwingender aanwezig is.

Het album “The Four Trees” (idd. een cd, want ruim 35 minuten muziek!) bevat 8 nummers die meer naar de bopkant van de jazz neigen, terwijl deze ep “Rivulet” echt mooie, melodieuze, muziek bevat, waarbij de landschappen en rivierbeelden aan je voorbijgaan. Zoals ik al vaak gezegd heb, is een bassist de spil van een band, groot of klein.

Op deze ep laat Laurens er geen misverstand over bestaan, dat hij de componist is en ook tijdens het spelen de lijnen uitzet. Toch geeft hij zijn medemuzikanten ruimschoots de gelegenheid mooie soli neer te zetten, waardoor het geheel van elk nummer niet saai maar juist interessant en verrassend wordt. Het is heel verfrissend, dat een geweldig getalenteerde Volendamse bassist deze muzikale reis durft te maken en hij verdient hiervoor alle credits en ondersteuning. Laurens ontving reeds een financiële bijdrage vanuit de Popkanjers programmeringsregeling van NH Pop en het Prins Bernhard Cyultuurfonds Noord-Holland.

Het is een ep die je blind kan aanschaffen, met muziek die je bij heel veel gelegenheden gerust op kan zetten. Zoals bleek bij de presentatie op 1 juli jl. in cultuurcentrum PX te Volendam, waarbij menig bezoeker (waarvan ik weet, dat het niet eens echte jazzliefhebbers zijn!) opmerkte, dat dit toch wel heel mooie en goede muziek is.

EP: “Rivulet”, uitgebracht 1 juli 2022.

Tracklist:
1. Hidden World – 3.55
2. Rivulet  – 3.25
3. Elbe – 5.21
4. IJssel – 4.25
5. Lek – 3.47
6. Musica callada vol 1 No 3  Placide – 2.18
7. Herinnering aan Holland – 5.10

Bass: Laurens Tol
Piano: Pim Kamp
Drums: Jasper van Hulten
Saxophones: Tom Beek (tracks 1 & 2)

Painting: Angelique van den Hogen
Artwork Design: René Schilder (Pius)
___________________________________________________________________________________________________
Harry Hulskemper

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Katy Kirby – ‘Cool Dry Place’

Tijdens een heftige regenbui dit voorjaar ontdekte Roy de Smet deze fijne Cool Dry Place. In 28 minuten en een paar seconden komen de meest uiteenlopende onderwerpen voorbij, verspreid over 9 liedjes. Katy Kirby verovert je hart met haar aanstekelijke popmelodieën, poëtische teksten en loepzuivere kopstem.