Photo credit: enviromantic

Op mijn zeventiende kwam ik uit de kast als lesbisch. De zin die ik van veel mensen heb gehoord is: “Het zou fijn zijn als al die labels er niet meer toe doen en uit de kast komen niet meer nodig zou moeten zijn.” Hoewel het ideaal klinkt om niet meer te hoeven uitleggen aan wildvreemden dat je mannen nou eenmaal niet ziet zitten, is dit geen realistisch beeld. Helaas is het grootste percentage van de samenleving nou eenmaal hetero en houden mensen ervan om je als persoon in een hokje te duwen. Het is fijn dat er labels zijn om te omschrijven hoe je je identificeert, maar het zou niet meer zo leidend moeten zijn als het nu is.

Voor mij was het heel prettig om eindelijk een label te vinden dat goed bij me past. Het was alsof ik veel schoenen had aangepast die niet pasten en eindelijk mijn glazen muiltje had gevonden. In dat opzicht is het “in hokjes denken” voor mij iets positiefs. Veel mensen hebben echter nooit hun glazen muiltje moment, en voelen zich er beter bij om geen (of juist een heel specifiek) label op hun seksualiteit of genderidentiteit te plakken. Op de een of de andere manier veroorzaakt dit kortsluiting bij veel mensen. Met name bij de wat oudere mensen onder ons. Waarom maakt het zoveel los als iemand zich niet identificeert met de labels die we allemaal kennen?

Voor veel mensen stopt hun LHBTI+ acceptatie na de bekendere labels, zoals homoseksueel of lesbisch.  De community wordt dan ook vaak spottend de “ABCDEFG community” genoemd; een verwijzing naar de vele labels die er de afgelopen jaren aan toegevoegd zijn. Onze samenleving is dus bij lange na nog niet zo accepterend als we denken dat hij is. Zo was de ophef die in Nederland ontstond toen vorig jaar de eerste persoon een X op hun paspoort kreeg groot. Blijkbaar gaat het mensen heel erg aan het hart als iemand zich “anders” identificeert als de gemiddelde Nederlander.

We zouden niet van de vele labels af moeten willen, het kan voor velen voelen als het missende puzzelstukje in hun puzzel. Waar we wel vanaf moeten is de haat en onverdraagzaamheid naar mensen die zich niet per se identificeren met de bekendere labels. Het feit dat er nog steeds zo hevig gereageerd wordt op het uit de kast komen voor wat anders dan homo of lesbisch is schandalig. Wat doet het jou nu kwaad dat iemand zich geen man of vrouw voelt, of zich aangetrokken voelt tot alle verschillende geslachten? 

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Even voorstellen… Roy de Smet

Tijd om de redactie van enClave aan jullie voor te stellen! Dit keer: Roy de Smet over muziekrecensies, het nummer dat ie zelf had willen schrijven, en de vijf platen die hij meeneemt naar een onbewoond eiland.