Toeval bestaat niet (of toch wel?). Als de blauwe fiets van Mathilde wordt gestolen, en de auto van haar moeder niet start, nemen ze een dagje vrij. Bij een treinbotsing komt de moeder van Mathilde om. Vader Markus van Mathilde was gelegerd in Afghanistan en komt dan naar huis. De vader-dochterrelatie is niet geweldig. Markus is een man van weinig woorden en harde klappen. En dat is natuurlijk niet handig om de dood van je moeder te verwerken.

Bij het treinongeluk komt ook een belangrijke getuige van een proces tegen een motorbende om. Otto, een data-analist, die het treinongeluk ook overleefde, denkt daarom dat de botsing geen toeval is. Samen met twee andere wereldvreemde nerds, Lennart en Emmenthaler overtuigt hij Markus dat het opzet was. Ze hebben allerlei rekenmodellen losgelaten op het ongeluk en zijn ervan overtuigd dat de gevaarlijke motorbende Riders of Justice erachter zit.

Markus zint op wraak en de drie mafkezen gaan hem helpen. Hierna gaat de film verder als een absurde mix van gewelddadige actie, absurde komedie en een melodrama. Er komen nog een paar bizarre figuren de groep versterken en de actie loopt zoals te verwachten was helemaal uit de hand. Tijdens de film vraag je je telkens af hoe het zal aflopen. Maar de afwisseling van spanning en zwarte humor houd je tot het eind toe geboeid. De uiteenlopende personages in de film groeien steeds meer naar elkaar toe. De groep gemankeerde personen ontwikkelen langzaam maar zeker een soort familieband. En dat is nou net dat wat ze in hun leven misten.

De film begint vrij rustig, maar na enige tijd wordt het een echte actiefilm met een finale die niet zou misstaan in een film met Clint Eastwood.

Na afloop vraag je je af: waar ging die film over? Rouwverwerking, familiebanden, toeval, complotdenken, jeugdtrauma’s, wraak? Of misschien wel over alles tegelijk.

Een ijzersterke film, die af en toe over het randje van de absurditeit heen gaat, maar toch boeit en je iets laat voelen.

Huub Bexkens
______________________________________________________________________________________________________
Filmhuis PX : I.v.m. Koningsdag wordt deze film niet op de laatste woensdag van de maand maar woensdag 20 april vertoond.

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

TICK, TICK, BOOM: een driedubbele musical

Na Hamilton en In the Heights zijn we voorlopig nog niet af van Lin-Manuel Miranda. Niet alleen co-componeerde hij voor Disneyfilm Encanto, ook regisseerde hij een nieuwe musical voor Netflix: Tick, Tick, Boom! is een musicalfilm over een musical over een musical.