Twee jongetjes groeien vanaf hun vroegste jeugd samen op. Ze zijn zelfs zo close met elkaar dat ze voor zichzelf een wereld hebben verzonnen, waarin geen plaats lijkt te zijn voor anderen. Pas als ze naar de middelbare school gaan ondervinden ze dat ze deel uitmaken van een grotere wereld. Dat heeft gevolgen voor hun vriendschap.

Close is een aangrijpende film over opgroeien, vriendschap, omgaan met verdriet. Léo en Rémi zijn hartsvrienden. Ze bedenken samen fantasiespelen met voor ons onzichtbare vijanden, waarvoor ze hard wegrennen door bloembollenvelden. Een prachtig dromerig beeld dat later terugkomt in de film. Léo logeert regelmatig bij Rémi waarbij ze elkaar fluisterend verhaaltjes vertellen. Rémi speelt hobo en samen dromen ze van een grootse carrière, waarbij Léo zijn manager is. Het begin is een beetje traag, maar schetst juist daardoor perfect de idyllische wereld van de vriendjes.

Na de zomer gaan de twee vriendjes naar de middelbare school. De wrede buitenwereld doet onvermijdelijk zijn intrede. Je moet je in een nieuwe sociale omgeving een plek weten te vinden. Er worden door medeleerlingen vragen gesteld bij hun vriendschap. Vooral Léo kan daar slecht mee overweg. Daarom gaat hij proberen activiteiten en vrienden te vinden zonder Rémi. Hij zoekt ander bezigheden, wacht niet meer op hem om samen naar school te fietsen, gaat ijshockeyen. De verwijdering tussen de vrienden ontaardt in een vechtpartij.

Rémi gaat niet mee op een schoolreisje. Na afloop blijkt zich een drama te hebben voltrokken. Léo worstelt daarna met zijn verdriet.

Doordat de camera continu heel dicht op de personen zit, wordt je erg in de gevoelens van de jongens en andere hoofdpersonen getrokken. Het spel is fenomenaal. Met weinig woorden, maar subtiele veranderingen van gezichtsuitdrukkingen worden heel veel emoties getoond. Een film waar je stil van wordt.

_______________________________________________________________________________________________
Filmhuis PX : woensdag 27 september 2023

0 Shares:
You May Also Like