Elke eerste zondag van september bereidt het dorp Zundert zich weer voor op een van hun grootste evenementen van het jaar. Het Bloemencorso! Hierbij werken 20 verschillende buurtschappen in en rondom het dorp, meer dan 4 maanden lang aan indrukwekkende praalwagens. Deze zijn afgewerkt met verschillende kleuren en heerlijk ruikende dahlia’s. In Zundert wordt dit al sinds 1936 gedaan. Het vieren van het Corso werd bedacht door Pieter van Ginneken. Dit werd gedaan om de eerdere Oranjefeesten nieuw leven in te blazen, het eerste Corso trok ook door de straten als een gelegenheid van de eerdere verjaardag van toenmalig koningin Wilhelmina. 

Het begon eerst met versierde fietsen maar over de jaren groeide dat uit tot grotere wagens tot het Corso dat we vandaag kennen. Sinds die tijd zijn ook de 20 verschillende buurtschappen ontstaan waarvan de meest jonge buurtschap pas in 2008 deelnam. 

Ook kent het Corso Zundert geen thema’s. Vaak zie je wel wagens voorbijkomen die mooi op elkaar aansluiten, maar iedere buurtschap is vrij om te gaan voor een ontwerp dat hun interesseert. Dit maakt het Corso mooi en uniek. Zelf heb ik dit van dichtbij mogen meemaken en wat laat deze gebeurtenis een indruk achter. Niet alleen de prachtige vormgegeven wagens maar ook de energie die deze dagen met zich meebrengen. Ook dit jaar was het weer een geslaagde optocht. Vanaf het moment dat ze uitrijden tot het moment dat er afscheid wordt genomen van de wagens. 

Door bekenden in buurtschap Poteind kon ik de laatste dagen helpen aan de wagen en nog even de energie voelen die deze tijdens het Corso met zich meebrengen. Zeker gezegd een gezellige sfeer en een geweldige ervaring, veel hardwerkende en gepassioneerde mensen.  Poteind kwam dit jaar met het ontwerp Nanook, een mythische ijsbeer bedacht en ontworpen door Dean Lahaije. Zelf zag ik de creatie pas compleet in de eerste doorkomst waarin je ook de rest van alle geweldige wagens ziet die de ander buurtschappen hebben gecreëerd: 

Even alle creaties op een rijtje die je ook op https://archief.corsozundert.nl/ kunt vinden met alle verdere uitwerkingen en info over de wagens: https://corsozundert.nl/ons-corso/uitslag-2023/ 

Bij de eerste doorkomst worden punten gegeven door verschillende juryleden die deze in de tweede doorkomst bekend maken. Ook het publiek krijgt een kans om te stemmen op hun favoriete wagen van die dag. Met die stemmen worden er 3 publieksprijzen uitgedeeld. Dit was het jaar was van Poteind. De buurtschap pakt niet alleen de hoogste punten mee maar scoorde ook nog eens heel hoog bij het publiek. Een groot feest voor de bouwgroep want deze heeft al 72 jaar geen prijzen meer mogen ontvangen. Daarom werd dat dit jaar groots gevierd. Wat een energie en emoties, iets dat zelfs vanaf de tribune gevoeld kan worden. Een hele ervaring op zich. Na de zondag heb je ook nog de maandag na Corso om de wagens van dichtbij te bezichtigen. Op deze dag is de tentoonstelling van de wagens en kan je de gehele figuratie ook nog eens van dichtbij meemaken. Een hele belevenis. In de avonden kan je het eerbetoon en afscheid van de Corso creaties meevieren. 

0 Shares:
You May Also Like