Ik herinner me nog dat Marcel Tuyp vertelde over André Malraux’s concept van een denkbeeldig museum dat het hart vormde voor een stuk waar hij aan werkte voor 2REWIND. In 2015 alweer. Ik was gelijk enthousiast en gefascineerd. Een zelf bedacht en samengesteld museum waar je in je hoofd kunt ronddwalen; dat sprak tot de verbeelding. En dat doet het nog steeds.

In zijn artikel dat nu in 10 afleveringen op enClave verschijnt neemt Marcel zijn lezers bij de hand door zijn denkbeeldige museum waar het kunstenaarsverleden van Volendam centraal staat. Hij staat stil bij de historische en artistieke relevantie van zijn favoriete schilderijen uit onder andere de Spaandercollectie. Deze roepen beurtelings persoonlijke overpeinzingen en herinneringen op waarbij soms ook overtuigingen aan worden gedragen: het is een vrije modus die prikkelt en op een fijne manier de aandacht van de lezer vraagt. Die aandacht wordt beloond met inzichten in het kunsthistorisch verleden van Volendam die relevante blikken werpen op het verleden, heden en de toekomst. Het geheel vormt een levenscyclus aan de hand van 9 schilderijen.

Al met al, juist met het oog op de naderende EuroArt-manifestatie in onze gemeente in de laatste week van september, is dit artikel actueel en relevant. Tijdens de EuroArt-manifestatie waarbij 72 vertegenwoordigers van verschillende Europese kunstenaarskoloniën samenkomen, vormt de Spaandercollectie het vanzelfsprekende uitgangspunt maar is er tevens aandacht voor de kunst en cultuur die de gemeente Edam-Volendam nu rijk is. Hiermee luidt de manifestatie Kunstmaand ‘De Onthulling’ in die bol staat van de culturele hoogtepunten uit de eigen gemeente.

Marcel Tuyps artikel en Denkbeeldige Museum kunnen je hierop voorbereiden en interesse verder aanwakkeren. Het is een waardevolle blik die lezers op een originele wijze informeert en het verleden leven inblaast. Bovenal is het een uitnodiging om kunst actief te ervaren of dat nu bewonderen betekent of reflecteren.

Precies dat kan iedere inwoner van de gemeente de aankomende twee maanden tijdens EuroArt en de Kunstmaand op geheel eigen wijze gaan doen.

Veel leesplezier en geniet de aankomende maanden van al het moois dat onze gemeente rijk is!

11 Shares:
You May Also Like