Elzo Durt (1980) is een Brusselse kunstenaar die digitaal bewerkte collages maakt en gebruikt voor zijn zeefdrukken. Zijn werk is kleurrijk, pop-achtig, flashy en sterk beïnvloed door skatercultuur, punk en garage. Door Thee Oh Sees kwam ik in aanraking met zijn werk. De kleurrijke zeefdrukken trokken mijn aandacht.  Na het zien van andere werken was ik fan. Met dit interview maak ik kennis met de kunstenaar achter de albumcovers. Hij heeft een mythische, mystieke vibe; psychedelisch en af en toe een beetje duister.

Kun je het moment herinneren wanneer je besloot dat je kunstenaar wilde worden?
“Een specifiek moment was het niet, ik ben altijd al erg van de muziek geweest. Ik luisterde een hoop muziek en raakte gefascineerd door albumcovers. Al vrij snel bedacht ik dat dit was wat ik later wilde doen: albumcovers maken voor mijn favoriete bands.
Op de middelbare school heb ik daarom kunstlessen gevolgd, vervolgens ben ik grafisch design gaan studeren. Ook heb ik altijd tegen mezelf gezegd dat het belangrijker is om voldoening te halen uit werk in plaats van mijn leven te verspillen aan iets dat alleen geld verdient.”

Weten wat je wilt en het uiteindelijk kunnen doen zijn twee verschillende dingen. Hoe ben je uiteindelijk in de situatie gekomen waarin je albumcovers voor bands kon gaan maken?
“Zoals ik al vertelde, ik wilde het altijd al doen. Ik heb er alles aan gedaan om die droom uit te laten komen. In het begin maakte ik vooral flyers en posters voor concerten. Door daarnaast veel mensen te ontmoeten en concerten te organiseren ging het balletje een beetje rollen. Uiteindelijk kwamen bands naar mij toe voor hun album covers.
Al vrij vroeg ontmoette ik JB (Jean-Baptiste Guillot, red.) van Born Bad Records. Hij vertrouwde me vrij snel werk toe en liet me meewerken aan veel projecten, waarvan heel veel albumcovers.”

Je vertelde dat je veel met muziek bezig bent, wat is je favoriete album?
“Hahahaha, dat is een onmogelijke vraag! Ik heb honderden favoriete bands en daar komen elke week nog nieuwe bands bij. Als ik er echt één moet kiezen is dat waarschijnlijk Pixies, daar luister ik van kinds af aan al naar. Het verveelt nooit, zij zijn heel bijzonder. Ik vind alle muziek die ze maken fantastisch.”

Welke rol speelt de muziek voor jou bij het maken van een albumcover?
“Uiteraard luister ik naar de muziek en praat ik veel met de band om erachter te komen welke boodschap ze willen uitdragen met de albumcover. Bovenal is het erg belangrijk dat het uiteindelijke werk in de smaak valt bij de bandleden.”

Wat is voor jou de belangrijkste factor bij het maken van een werk?
Het belangrijkste is dat het werk iets vastlegt en plaatst in een bepaalde tijd, een zekere context. Bij een album is het bijvoorbeeld zo dat de cover een zeer belangrijke rol speelt. In zekere zin bepaald de cover het hele album. De cover zorgt ervoor dat het album visueel wordt vastgelegd.”

De cover kan een album in zekere mate dus maken of breken. Op welk werk ben je het meest trots?
“Als albumcover, waarschijnlijk het werk wat ik voor Thee Oh Sees heb gedaan. Ik hou van die band. Ook had ik nooit verwacht ooit met hen te werken. Dat zijn zeg maar de eindbazen van de huidige garage. Verder ben ik erg trots op de La Femme cover. Het album kan ik erg waarderen en het werk is veel te zien geweest. Dankzij deze cover heb ik een hoop kansen gekregen.”

La Femme, Psycho Tropical Berlin, 2013. Albumcover door Elzo Durt

Zou je iets meer kunnen vertellen over de albumcovers die je hebt gemaakt voor Thee Oh Sees en Jack of Heart?
“Deze cover is speciaal voor mij. Tijdens een expositie in Dijon, in een concertgebouw waar Thee Oh Sees zouden spelen, heb ik John Dwyer ontmoet. John kwam aan en kocht een berg zeefdrukken van me. Hij pakte een print en zei ‘Dit wordt de cover van mijn nieuwe album.’ Ik heb de cover dus niet speciaal voor hem gemaakt. Tegenwoordig is het werk voor altijd gelinkt aan een van mijn favoriete albums.”

Thee Oh Sees, Carrion Crawler/The Dream, 2011. albumcover door Elzo Durt.

“Jack of Heart is zonder twijfel mijn favoriete Franse garage band. Ik heb de cover van het eerste album ook gemaakt. Daar zit een oog in, we besloten dat de volgende cover daar een vervolg op moest zijn. Het moest iets mystieks zijn.”

Jack of Heart, In yer Mouth, 2012. Albumcover door Elzo Durt.

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen! Ten slotte heb ik nog één vraag. Wat is het bizarste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens een concert of feest?
“Oh, ik heb een hoop gekke dingen gezien omdat ik heel veel concerten en feesten heb georganiseerd. Het meest bizarre ooit was een dag waarbij ik een concert en een expositie organiseerde voor Carhartt in Hossegor, Zuid Frankrijk. Het was al een aantal dagen geleden dat we hadden geslapen, het was een groot feest toen we plotseling……”

Afbeeldingen : www.elzodurt.com

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Oktober kunstmaand: Interview met Hayo Riemersma

Oktober is kunstmaand in de gemeente Edam-Volendam. Speciaal voor deze gelegenheid interviewt de jongerenredactie van enClave iedere week een aantal prominente kunstenaars dat actief is in de gemeente. Deze week interviewt Lieke Pannekeet kunstenaar (en kunsthistoricus) Hayo Riemersma.
Lees verhaal

Oktober kunstmaand: de fantasievolle kunst van Jan Schilder (Krun)

Oktober is kunstmaand in de gemeente Edam-Volendam. Speciaal voor deze gelegenheid interviewt de jongerenredactie van enClave iedere week een kunstenaar die actief is in de gemeente. In de zomer van 2012 interviewde Frank Bond zijn oud schoolmeester Jan Schilder (Krun) voor Kunst Kijken in Volendam.