De aarde is plat, 9/11 was een inside job en de maanlanding is in een studio opgenomen. Vaak wordt er om gelachen, maar het afgelopen jaar komen complottheorieën steeds vaker in het nieuws en lijken de aanhangers ervan steeds meer gehoor te krijgen. In het BNN-VARA programma Filemon en de Complotten gaat presentator Filemon Wesselink in gesprek met andersdenkenden om erachter te komen wat deze mensen precies denken, en waarom. 

De eerste aflevering draait volledig om 5G. Filemon gaat op bezoek bij mensen die zelf zeggen gevoelig te zijn voor de straling die het nieuwe 5G-netwerk uitstraalt. Wilma woont al in een afgelegen dorpje, maar heeft voor de zekerheid ook speciale verf op de muren aangebracht om de straling buiten te houden. Voordat ze Filemon en zijn crew binnenlaat checkt ze even of dat wel veilig is met haar stralingsmeter. Ook Charlotte heeft last van straling. Wanneer ze door Maastricht rijdt met de stralingsmeter op schoot voelt ze de straling door haar hoofd gaan, en de meter bevestigt dat. “Mijn lichaam is een stralingsmeter.” 

In de tweede aflevering worden theorieën rond de huidige pandemie aan het licht gebracht. Filemon gaat langs bij demonstraties tegen coronamaatregelen. Hij spreekt met Nadia, die het de overheid kwalijk neemt dat ze met social distancing en mondkapjes kinderen blootstelt aan een angstcultuur. Leo livestreamt alles wat op demonstraties gebeurt en Mordechai wil zich met zijn politieke partij inzetten voor een transparante overheid. 

Wat mij opvalt is dat deze andersdenkenden werkelijk overal vraagtekens bij zetten. Alles is een complot. Zo vindt Leo het verdacht dat het weerbericht aangeeft dat het zal waaien en regenen op de dagen van demonstraties, maar dat uiteindelijk toch de zon schijnt. “Ik zal wel achterdochtig zijn, maar het is wel iedere keer zo.” Natuurlijk is een gezonde portie wantrouwen niet verkeerd. Echter lijkt het mij zeer vermoeiend om overal iets achter te blijven zoeken. 

Ik vraag me ook af waar deze mensen hun informatie vandaan halen. Charlotte noemde een onderzoek waarbij soldaten in Irak ‘homofiele gevoelens’ ontwikkelden omdat ze in aanraking kwamen met bepaalde frequenties. Na tien minuten googelen heb ik hier jammer genoeg niets over kunnen vinden. 

Ook het feit dat de meeste geïnterviewden van een uitkering leven is opvallend. Wilma is ervan overtuigd dat de Nederlandse overheid er niet is om voor haar te zorgen, terwijl ze wel een uitkering ontvangt. Tegelijkertijd gebruikt ze het geld dat ze krijgt van de overheid om rechtszaken aan te spannen tegen diezelfde overheid, om het bouwen van 5G-masten te stoppen. Wanneer Filemon deze paradox benoemt geeft ze wel toe dat hij een punt heeft.

Grotendeels worden er belangrijke punten gemaakt door de mensen die Filemon spreekt. Het is niet te ontkennen dat de coronamaatregelen, zoals Nadia stelt, een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Ook de belangenverstrengelingen binnen bepaalde organisaties die meerdere malen genoemd worden zijn zorgelijk. En ik heb ook respect voor het feit dat deze mensen ervoor kiezen om in ons “kleine corrupte kikkerlandje” te blijven wonen omdat ze voor hun ideeën willen blijven strijden. Dat wekt de vraag op: zijn andersdenkenden wappies, of wereldverbeteraars? 

Het antwoord zal ergens in het midden liggen. Het zal in ieder geval niet helpen om elkaar te bestempelen met woorden als ‘wappie’. Het kijken van Filemon en de Complotten heeft mij hoe dan ook aan het denken gezet en geïnspireerd om respectvolle discussies te voeren met mensen die een andere mening hebben dan ikzelf. Aan verbinding hebben we namelijk meer dan aan polarisatie. 

Filemon en de Complotten is elke maandagavond om 21:20 te zien op NPO3.

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Exclusief interview met Elzo Durt

Met dit interview maak ik kennis met de kunstenaar achter de albumcovers. Hij heeft een mythische, mystieke vibe; psychedelisch en af en toe een beetje duister.