Als je droef wilt kijken, knijp je je wenkbrauwen een beetje bij elkaar. Dan ontstaat door de fronsrimpel het driehoekje van droefheid. Maar bij deze film hoef je niet bang te zijn dat je met een zwaar gemoed naar huis gaat. Ruben Östlund snijdt wel een aantal sombere thema’s aan, maar de film blijft luchtig en vol humor.

Een influencer en haar vriend, een mannelijk model, mogen mee op een superdeluxe cruise. Zij hoeven niet te betalen als ze maar posten op social media. Verder gaan er een aantal heel erg rijke wereldburgers mee. De film neemt de huidige wereldorde op de hak. De passagiers zijn een verzameling omhooggevallen patjepeeërs, die allemaal uitwassen van onze kapitalistische maatschappij voorstellen. Een Engels stel dat rijk geworden is in de wapenhandel, een Russische oligarch die zijn kapitaal binnen geharkt heeft door mest te verkopen en iemand die miljardair is geworden in de ICT-branche.

De crew komt uit alle windstreken en wordt uiteraard gekoeioneerd en onderbetaald. De manier waarop sommige passagiers omgaan met het personeel leidt tot een paar tenenkrommende scenes.

De kapitein van het schip, gespeeld door Woody Harrelson, doet zijn uiterste best om zo dronken mogelijk te worden. Met als gevolg dat het schip onvoorbereid in een gigantische storm terecht komt. Omdat het captains dinner toch doorging, worden de meeste passagiers zeeziek met als gevolg een geweldige kotspartij. Volgens sommigen een hoogtepunt in de geschiedenis van kotspartijen op film.

Na de storm vinden een aantal passagiers en bemanningsleden elkaar terug op een onbewoond eiland. Om daar te overleven is er meer nodig dan geld of een goed figuur. De verhoudingen zijn nu veranderd en er ontstaan nieuwe rolverdelingen. Het is voor de hand liggend dat de simpele bemanningsleden een stuk handiger zijn in deze survivaltocht dan de verwende rijkelui.

Ruben Östlund maakte een onderhoudende satire over grote tegenstellingen in de huidige maatschappij: rijk versus arm, mooi versus lelijk, macht versus machteloosheid. Wat stelt het voor als de omstandigheden plots kantelen. Dat laat hij zien in een film die je van het begin tot het einde geamuseerd doet kijken. En als de film na meer dan twee uur is afgelopen heb je je geen minuut verveeld.

___________________________________________________________________________________________________
Filmhuis PX : woensdag 26 april 2023

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Recensie: All Quiet on the Western Front (2022)

Een recensie van 'All Quiet on the Western Front' (2022): "Door ingewikkelde conflicten als tweedimensionaal te presenteren, en in een David versus Goliath-vorm te gieten, blijft de oorlog voor de buitenwereld van mythische kwaliteit."
Lees verhaal

Exclusief interview met Elzo Durt

Met dit interview maak ik kennis met de kunstenaar achter de albumcovers. Hij heeft een mythische, mystieke vibe; psychedelisch en af en toe een beetje duister.