Het Cecil Hotel, misschien wel een van de meest beroemde én beruchtste hotels van de wereld. Als je een beetje van spooky verhalen houdt, ken je dit hotel vast wel. Even een klein achtergrondverhaaltje; het Cecil Hotel opende haar deuren op 20 december 1924 in downtown LA, in het midden van Skid Row, een arm gebied waar veel geweld werd gepleegd. Binnen de eerste vijf jaar van de opening van het hotel deed de beurskrach intrede waarbij de economie instortte, waardoor nog veel meer mensen hun baan verloren en het geweld toenam. Dit hotel was ergens wel goed geplaatst, want het was een groot budget hotel met meer dan 700 kamers. Een kamer kon je huren voor de nacht, maar ook voor weken en zelfs maanden. Veel daklozen die eerst in Skid Row ‘woonden’, sliepen vaak gedurende de winter in dit hotel. Sommigen woonden er zelfs permanent. 

De reden waarom het Cecil Hotel bekend is, is al het geweld dat dit hotel aantrekt. Van wat er bekend is, werd in 1927 de eerste zelfmoord gepleegd in dit hotel.  Dit was de eerste van velen. Ook is dit hotel een magneet voor moorden, drugs, sekswerkers en andere illegale praktijken. Het schijnt dat Elizabeth Short, ook wel bekend als de Black Dahlia, een aantal dagen voor haar moord in dit hotel verbleef. Of dit waar is, is niet aangetoond, dus we moeten het maar doen met de geruchten. Op Wikipedia is een hele lijst te vinden van bevestigde (zelf)moorden die in dit hotel hebben plaatsgevonden. Het aantal is waarschijnlijk veel hoger (linkje onderaan de pagina).

De reden waarom ik over dit hotel en zijn geschiedenis schrijf is omdat er laatst op Netflix een documentaire is verschenen over een van de meest bekende zaken van dit hotel. De zaak van Elisa Lam, een 21-jarige studente die op rondreis was, en in haar reis nooit verder kwam dan het Cecil Hotel. Deze zaak is belicht in de documentaire Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel, die op 10 februari 2021 op Netflix verscheen. Deze documentaireserie bestaat uit 4 afleveringen, in totaal 221 minuten schermtijd, waarin ze de hele zaak van Elisa Lam aan het licht brengen; een zaak die nog steeds niet is opgelost. De zaak is wel al gesloten, maar mensen zijn het niet eens met de uitspraken die de LAPD heeft gemaakt over deze mysterieuze dood.

Elisa Lam was een 21-jarige studente uit Vancouver. Ze was op rondreis in Amerika en verbleef ook in het Cecil Hotel toen ze Los Angeles bezocht. Ze checkte in op 28 januari en zou op 1 februari uitchecken. Haar kamer deelde ze met nog een paar andere meiden die ook op reis waren, maar na een aantal dagen begonnen zij te klagen over Elisa’s rare gedrag. Het hotelpersoneel verhuisde Elisa daarom naar een andere kamer. Achteraf bekeken had dit een manische episode kunnen zijn, aangezien Lam was gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Een dag voordat Lam uit het hotel zou checken liet ze niets van zich horen en werden haar ouders ongerust. Nadat zij de LAPD belde, startte deze een zoektocht, maar toen ze het hotel hadden doorgezocht kwamen ze met lege handen terug. Iedereen in de buurt werd geïnformeerd over de vermissing van Elisa Lam. Tijdens de zoektocht kwam de LAPD op een bizarre vondst. Er was een bewakingscamera in de lift die Elisa gedurende enkele minuten had gefilmd. Op deze video is te zien hoe ze paniekerig alle knoppen van de lift indrukt. Daarna stapt de uit de lift en kijkt ze haastig om haar heen, alsof iemand haar achtervolgt. Vervolgens stapt ze de lift weer in. Dit zijn haar laatste verschijningen op de bewakingsbeelden. Pas op 19 februari werd haar lichaam door een hotelmedewerker gevonden in de watertank van het hotel. Deze ontdekking werd gedaan omdat de hotelgasten klaagden dat het water raar smaakte en een abnormale kleur had. Best bizar hoe je als studente op reis gaat, verdwijnt en je dode lichaam pas wordt gevonden wanneer mensen klagen over hoe het water smaakte. Het rare aan dit verhaal is ten eerste dat ze naakt in de watertank lag, en ten tweede dat het bijna onmogelijk is om überhaupt op eigen kracht in de tank te komen. Na maanden van onderzoek sloot de LAPD de zaak met de uitkomst dat het een ‘accidental drowning’ was. Veel mensen waren – en zijn – het niet eens met deze conclusie en zoeken nog steeds naar een antwoord op deze vreemde zaak.

De zaak wordt in detail uitgelicht in Crime Scene: the Vanishing at the Cecil Hotel. In de 4 delen komen verschillende mensen aan het woord, waaronder voormalig manager van het hotel Amy Price, een aantal mensen van de LAPD die de zaak opnieuw hebben onderzocht in 2013, en nog een aantal andere mensen die verbonden waren met deze mysterieuze dood. De docu-serie is veel bekritiseerd. Veel mensen vonden deze te langdradig met veel te veel voorbeelden zonder dat ze concrete antwoorden gaven. Ook werd er veel aandacht gegeven aan de Youtube-community die heel erg actief bezig is met deze zaak. Lang niet iedereen is het hier mee eens, gezien veel verschillende, mondige internetmeningen niet direct bewijs leveren voor een moordzaak. 

Vooral in de laatste afleveringen gaat er meer aandacht uit naar complottheorieën over deze zaak dan echte feiten. Ik vind het zelf interessant om deze in acht te nemen als je gaat nadenken over een ‘onopgeloste’ zaak, maar ik vond het in deze serie een beetje de aandacht overnemen. Hoewel ik de serie zelf een beetje lang vond duren, vond ik het einde daarentegen afgeraffeld. Eerst gebruiken ze veel complottheorieën als ‘bewijsmateriaal’ in deze serie, om in het laatste half uur te vertellen hoe je dat niet kan gebruiken om zo’n serieuze zaak zelf te gaan oplossen.

Desalniettemin: een binge-waardige serie. Mocht je hier een beetje van houden, zou ik zeker zeggen dat het een kijkje waard is. Ik wil nog even benadrukken dat deze zaak inmiddels gesloten is, maar dat deze tragische dood mensen nog steeds bezig houdt. 
Mocht je deze serie gaan kijken, laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd! 

https://www.imdb.com/title/tt13837672/   (IMDB link van de documentaire serie Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_deaths_and_violence_at_the_Cecil_Hotel (Wikipedia pagina met alle doden en geweld in het Cecil Hotel)

https://youtu.be/3TjVBpyTeZM   (bewakingsvideo lift)


6 Shares:
You May Also Like