Het is februari 2040 en in elk huis in Volendam staat de EP van Lorem Ipsum in de cd-kast. Dat is de droom van de band. De eerste stappen om deze droom te verwezenlijken, werden gezet op 27 maart tijdens de presentatie in poppodium PX in Volendam. Daar was de debuut-EP van Lorem Ipsum voor het eerst verkrijgbaar. In eerste instantie is de oplage gelimiteerd tot 100 stuks maar op een later moment moeten er dus nog ruim 9000 extra geperst worden om de droom van Lorem Ipsum werkelijkheid te kunnen laten worden.

De titelloze EP opent met ‘Ode to the Nor’, een ode aan de Volendammer blues-rocker Kees Nor. Toen de band dit lied schreef, deed de muziek hen denken aan iets dat Kees Nor zou spelen. Mogelijk kwam dat door de gitaarriffs die het lied dragen en door de puntige gitaarsolo. Dat ze een lokale muzikant uit de generatie van hun vader zo expliciet lauweren, onderscheidt deze jonge band. Lorem Ipsum is echter niet beïnvloed door de lokale Palingsound. Single ‘22’ doet qua sound heel erg denken aan The Smiths met een phaser-effect op de elektrische gitaar en snelle drumritmes. Het is het meest geproduceerde lied op de EP, waarbij de drums zijn opgenomen met veel galm om de lucht uit de opname te halen en zo een ingekapselde sound te krijgen. Behalve de muzikale productie doet ook de sarcastisch-melancholische tekst van ‘22’ – en de manier waarop zangeres Michelle Tuijp deze zingt – denken aan zanger Morrissey van The Smiths. Dat gitarist Peter Steur een voorbeeld ziet in The Smiths-gitarist Johnny Marr is in meerdere gitaarpartijen te horen, zoals ook in de gitaarsolo van ‘Rumours’. Het is echter niet de enige muzikale invloed. ‘Rumours’ en ‘Ordinary’ hebben stijlkenmerken van garagerock waarbij ‘Rumours’ meer leunt richting donkere punk en ‘Ordinary’ richting energieke indierock in de geest van The Strokes en Franz Ferdinand. De verbuigingen in de zangmelodieën doen bij vlagen denken aan Courtney Barnett.

De term ‘indie’ wordt te pas en te onpas gebruikt om een bepaalde stijl aan te duiden, maar Lorem Ipsum is een indieband in de ware betekenis van het woord: onafhankelijk (independent). De EP is in eigen beheer uitgegeven en bassist Tim de Boer leverde de foto voor de hoes aan, waarna Michelle Tuijp alle artwork ontwierp. De bevriende muzikant en beginnend producer Niels Maurer nam de EP op en mixte de nummers af. Lorem Ipsum onderscheidt zich ook in de manier waarop de EP werd opgenomen: op het podium van PX Volendam speelde de band in twee dagen tijd live alle instrumenten in waarna zang en muzikale overdubs later zijn toegevoegd. Door het podium te gebruiken van een concertzaal die akoestisch is ontworpen om muziek goed te laten klinken, was het niet nodig een dure studio af te huren of zelf in een thuisstudio aan de slag te moeten om de akoestiek goed te krijgen. Doordat de band de instrumentale tracks gelijktijdig, live in één of enkele takes, heeft ingespeeld, vangt de debuut-EP van Lorem Ipsum echt de live-dynamiek van de band. Door de manier van opnemen zijn enkele slordigheidjes in de nummers geslopen, zoals een snaredrum die net iets te zacht wordt aangeslagen of een losse gitaarsnaar die meetrilt. Dit is echter inherent aan livemuziek en past bij de authentieke garage- en punkrock die Lorem Ipsum maakt.

Met haar debuut-EP voegt Lorem Ipsum een rauw randje toe aan de Volendammer muziek. Ondanks dat de vier nummers heel divers van stijl zijn, vormen ze toch een afgemeten geheel en een ijzersterk visitekaartje voor de indie/new wave band. De volgorde waarop de nummers op de EP staan zorgt voor een perfecte opbouw van energie zoals die ook aanwezig is in hun live-optredens. Omdat Lorem Ipsum de EP in eigen beheer heeft uitgegeven, is de beste kans om deze aan te schaffen, bij de band zelf (daarnaast ook verkrijgbaar bij de Volendammer platenzaak). Je moet er dus wat moeite voor doen maar dan kun je in 2040 wel zeggen dat jij één van de eerste honderd exemplaren hebt.

14 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

The Roseline – Constancy

Colin Halliburton, frontman en songschrijver van The Roseline, heeft een scherp oog voor de kleine dingen in het alledaagse leven en vangt deze treffend in de tien nummers op dit nieuwe album. Bij elke luisterbeurt openbaren zich nieuwe details in de verhalen die de aard van de hedendaagse mens blootleggen.