Toen ik op de middelbare school zat, begreep ik nooit waarom klasgenoten er vrijwillig voor kozen om tijdens de werkweek op reis naar Berlijn te gaan. Berlijn staat niet bekend als een ‘’mooie’’ of ‘’romantische’’ stad zoals Parijs of Londen. Naast de muur en wat musea is er niet veel meer te bewonderen, dacht ik. Maar ik zat er volledig naast. Bij de hoofdstad van Duitsland denk je al snel aan bier, worst en de muur. Maar mijn bezoek aan de stad afgelopen oktober heeft mij weer bewezen dat het zo veel meer te bieden heeft dan dat. Berlijn is een groot hipster-walhalla.

Op het eerste oog is Berlijn een ruige stad met veel geschiedenis en niets is minder waar. Maar wat veel mensen niet weten is dat de stad veel verborgen parels bevat welke niet op iedere website aangeschreven staan. Een van deze dingen is Klunkerkranich; een terras op het dak van een groot winkelcentrum in het Berlijnse district Neukölln. In eerste instantie zul je het niet direct vinden en denk je dat je verkeerd zit wanneer je uit de lift stapt bij een parkeerplaats op de bovenste verdieping. Maar als je bij het einde van de parkeerplekken omhoogloopt, kun je je ogen niet geloven. Het is een soort mix tussen een jungle en een strandtent met uitzicht over de hele stad. Het heeft een outdoor gedeelte met een bar en picknicktafels en een fotohokje waar je van die typische photobooth-foto’s kunt laten maken. Daarnaast heeft het ook een binnenplaats wat ’s avonds een technoclub is waar je kunt uitgaan en je overdag onderuitgezakt kunt genieten van een biertje.

Voor de mensen die zich niet kunnen vinden in de Berlijnse techno scène, is er ook weldegelijk een flinke ‘underground scène’ voor rock- en metalliefhebbers. Niet alleen in het uitgaansleven, maar ook overdag zijn er interessante easter eggs te vinden rondom rockmuziek. Het interessante appartement op Hauptstraße 155 waar David Bowie van 1976 tot 1978 woonde en inspiratie haalde voor zijn albums Heroes, Low en Lodger is hier één van. Voor 2016 kon je niet aan het gebouw zien dat Bowie hier heeft gewoond, maar sinds zijn dood hangt er een herinneringstegel buiten aan de muur met de tekst ‘’We can be heroes, just for one day’.’

Als je wel eens in Berlijn bent geweest heb je vast wel eens gehoord van het Mauerpark. Doordeweeks is dit een rustig park waar mensen skaten of de hond uitlaten. Maar, wat veel mensen niet weten is dat het park iedere zondag helemaal wordt omgetoverd tot een soort vintage paradijs. Hier vind je een gigantische vlooienmarkt, live-muzikanten en een karaoke-pit waar mensen de sterren van de hemel zingen of eerder waar ramen breken en je trommelvliezen scheuren. Op de vlooienmarkt ben je helemaal thuis als muziek- en voedselliefhebber want hier vind je eetkraampjes uit ieder continent en muziek van klassiek tot heavy metal. Bij de karaoke-pit kun je zelf ook eens meedoen mocht je het niet eng vinden om voor honderden mensen een liedje te zingen, want dit is een ware attractie voor de Berlijnse locals. Wanneer je genoeg hebt van het amateuristische valse kraaiengezang van anderen, kun je ook luisteren naar professionele straatmuzikanten terwijl je geniet van een Beck’s biertje in het gras.

Je raakt nooit uitgekeken in Berlijn. Achter iedere deur schuilt iets nieuws en indrukwekkends. Je hebt niet genoeg aan een of twee bezoeken aan de stad, wanneer je eenmaal bent geweest snak je naar meer. Ik spreek uit ervaring dat vier bezoeken aan de stad nog niet genoeg zijn, ik kijk nu al uit naar mijn volgende keer in Berlijn.

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal
DE CULTUUR ACHTER HET KUNST & CULTUURBELEID BINNEN DE KOM VOLENDAM (Deel II)
Lees verhaal

[ WINACTIE ]

Like, reageer en maak kans op enClave Cultureel Opinieblad, en Hemingways geroemde boek over Parijs getiteld "A Moveable Feast"!