Beste Kerstquarantainist,

We zijn je niet vergeten.

Het is Tweede Kerstdag en wat voor een! Na vandaag is Kerstmis 2020 alweer voorbij en naderen wij het einde van dit bizarre en eerlijk gezegd niet al te positieve jaar. We gaan niet knallend, maar hopelijk wel lachend het jaar uit. Een hoopvol vooruitzicht dat 2021 een beter jaar gaat zijn.

Kerstmis dit jaar is als How the Grinch stole Christmas. De film over het weelderige stadje Whoville,  waar de kleine Cindy Lou Who niet begrijpt dat Kerstmis in Whoville draait om een idiote hoeveelheid cadeaus en eten. De moraal van het verhaal is dan ook, dat Kerstmis draait om samenzijn. Die groene, akelige Grinch, die het kerstfeest wil laten verdwijnen, zou je bijna doen denken aan alle huidige maatregelen die de feestdagen dit jaar de das om doen. Sterker nog, aan iedereen die net als ik heeft geroepen: “De feestdagen kunnen mij gestolen worden als het zo moet. Volgend jaar een nieuw jaar!” Coronamoe en thuiswerkbeu zijn sommige van ons zelf veranderd in The Grinch en dat… is oké.

Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen met een enorm complexe set aan emoties, gevoelens en verlangens. Zelfs de wat ongemakkelijk uitziende Kersttoespraak van koning Willem-Alexander gisteren, benadrukte hoe dit jaar het beste in ons heeft aangewakkerd, maar ons ook heeft confronteert met “de scherpe en ongemakkelijke kant van onszelf en de samenleving”. We raken nu eenmaal geïrriteerd, we worden verdrietig, we kunnen ons eenzaam voelen of de overheid en je buurman de schuld geven van alles waar wij zelf geen controle over hebben. Zoek dan even naar de kleine Cindy Lou Who in jezelf en relativeer. Het controleverlies dat iedereen ervaart raakt iets in onszelf en daar reageert iedereen anders op.

Het liefste zou ik dit stuk schrijven zonder ook maar één keer het woord corona te noemen. Dit bleek alleen een onmogelijke opdracht. Dus ben ik de wondere wereld van het world wide web in gedoken om eens te kijken wat eigenlijk het positieve nieuws is uit het jaar 2020, tenminste volgens de “goed nieuws” tag van nu.nl en een enkel blog met een artikel over positief nieuws uit 2020. Voor de dierenvrienden onder ons, kan ik je vast vertellen dat nu.nl voornamelijk gebruik maakt van het kopje: “Goed nieuws: […]” zodra er ergens een beestje in gevangenschap is geboren, of er een zeehondje is gered.

Meer goed dierennieuws uit 2020 is dat de otter niet langer een bedreigde diersoort is in Nederland. 2020 is verder het jaar waarin Kamala Harris als eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident van de Verenigde staten gekozen is. Het jaar waarin de besneeuwde toppen van de Himalaya voor het eerst in decennia zichtbaar zijn geworden, door de verbeterde luchtkwaliteit. Het jaar waarin Schotland als eerste land ter wereld maandverband en tampons gratis beschikbaar stelt voor iedereen. Het jaar waarin een kennelijk uitgestorven soort reuzenschildpad, de Chelonoidis phantastica, toch nog blijkt te leven op het Galapagoseiland Fernandina. Het jaar waarin David Attenborough op Instagram verschijnt en er in Nederland een nieuwe miersoort ontdekt is, de Vliervlekmier

Lieve Kerstquarantainist, ik hoop dat wat optimisme en een gezonde dosis sarcasme een lach op je gezicht kunnen brengen. De “Fijne Feestdagen” boodschap die iedereen hopelijk van iemand ontvangen heeft, voelt wat leugenachtig aan, maar komt uit een goed hart. Misschien bent je nu alleen of in een klein gezelschap en word je al weken gek van de zoetsappige kerstreclames met zielige pianodeuntjes op tv. Schenk je likeurtje of wijntje dan lekker in, zet je favoriete muziek aan of lees enClave. Wil het toch nog even niet lukken? Denk dan aan de Vliervlekmier, de Chelonoidis phantastica, kijk How the Grinch stole Christmas voor nóg meer zoetsappige kerstboodschappen en bedenk je nog één keer, dat het volgend jaar opnieuw Kerstmis is.

Hele fijne feestdagen & een beter 2021 gewenst namens het team van enClave.

Bronnen

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Naakt voor het milieu?

Over het algemeen weten we wel wat er fout is aan deze industrie, maar de vraag is of we met deze kennis ook wat doen.
Lees verhaal

Data is een drama

Een blik op de verontrustende CO2-uitstoot van data met een oproep tot bewuster gebruik.