Davy Lyons – The Human Factor                    9/10
Door: Jack Deen

The Human Factor van Davy Lyons is een gedurfd, gebalanceerd, dichterlijk, en voorbeeldig modern folk album. Het krijgt daarom van mij een 9 uit 10. Het album bevat geen mindere nummers. Alle songs zijn raak, en liggen prachtig dynamisch in volgorde. The Human Factor dient als album geluisterd te worden, en dat loont. Zo is mijn favoriete nummer ‘Clay’, de afsluiter van de intense muzikale ervaring van 48 minuten en 3 seconden.

Davy Lyons is een Ierse songwriter, muzikant, dichter en acteur. Hij is geboren in Wexford en woonachtig in Barcelona. The Human Factor is zijn tweede studioalbum. Het album is uitgegeven door het label King Forward Records van oprichter Frank Bond. Voor The Human Factor gaf Davy Lyons in 2019 zijn debuut Evidence uit, waarna hij zalen uitverkocht in Barcelona en Wexford. Hij is nu terug met een parel van een album.

Op het eerste gezicht valt meteen de zalvende, smaakvolle productie op. Er is een mooie balans tussen de stem van Davy Lyons, zijn teksten en de arrangementen. Alle ‘usual suspects’ zijn aanwezig onder de instrumenten die te horen zijn op The Human Factor: gitaren, piano, viool, klarinet, whistles, drums met swing, lapsteel, saxofoon en bas. Al deze instrumenten spelen dynamisch op elkaar in, in een mix van meer traditionele 60’s en 70’s folk en een moderne sound. Om de beurt krijgen de verschillende instrumenten de ruimte om uit te spatten in een solo-melodie.

De band verveelt nooit en in combinatie met de prachtige poëtische teksten en weergaloze zang van Davy Lyons lijkt het geheel je constant van de muziek naar de tekst te trekken en terug, je kunt alleen maar aandachtig luisteren naar dit werk. De arrangementen van The Human Factor neigen bij vlagen naar kitsch, maar bereiken die grens nooit. Ze blijven ten alle tijden smaakvol. Ik luisterde het album voor het eerst als een soundtrack voor de ondergaande zon die ik bekeek op een busreis door de polder. Dit voelde passend. Luisterend naar The Human Factor voelde het alsof ik wegdroomde in een zachte deken.

Op basis van de teksten op dit album is Davy Lyons duidelijke een ‘dichter’ te noemen. Hij heeft een herkenbare timing, ritme, en dictie, die hij vooral in de coupletten slim inzet. Zijn stijl trekt de aandacht naar de tekst op het juiste moment. In de refreinen kiest hij ervoor om de zang iets conventioneler en meer met een popinslag te brengen. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van het album.

Want toegankelijk is The Human Factor naar mijn mening zeker. En juist het herbeluisteren waard, omdat je dan de mooie details gaat ontdekken.

Alles klopt aan dit album. Het is waanzinnig geproduceerd en smaakvol gemixt. Alles voelt dynamisch aan: van de volgorde van de songs tot de rollen van de verschillende instrumenten en de zang. Het is een uitzonderlijk geheel dat ik warm kan aanbevelen.

Benieuwd geworden? Beluister het album hier.

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Douglas Firs – Heart of a Mother

Douglas Firs past als één van de fijnste singer-songwriters van Vlaanderen in een rijtje met de eveneens uit Gent afkomstige Meskerem Mees en The Bony King of Nowhere en kan in één adem genoemd worden met de Amerikaan Ryan Adams. Zaterdag 14 mei aanstaande treedt hij op in het Stolphoevekerkje in Volendam.