Een duik in de sfeer van het eclectische Radio Dwars   

Waar vind je muziek van ex-junks samen met medewerkers van psychiatrische instellingen gevolgd door keiharde psychedelische space rock? Waar vind je zowel rauwe punk als rustige ambient? En waar kun je naast headbangen ook dansen op de lekkerste house en techno? Dit kan allemaal bij Radio Dwars in Volendam! 

Radio Dwars is een (online) piratenzender die muziekliefhebbers met elkaar verbindt. Hierbij staat een eigen stijl centraal en zijn er geen grenzen aan wat er gedraaid mag worden. Dit nodigt muziekliefhebbers uit om hun favoriete onbekende nummers te delen met iedereen die hiervoor open staat. Elke tweede vrijdag van de maand verzamelen deze muziekliefhebbers zich in poppodium PX in Volendam. Daar staat iedere editie een andere reeks DJ’s klaar om favoriete platen aan elkaar te draaien. Zo is DJ Peter Laser / Peter Pizza / Plafonddienst, een van de oprichters van Radio Dwars, een groot liefhebber van Italodisco. Dit is de vrolijke spacey voorloper van techno, echt veel heb je natuurlijk niet aan zo’n uitleg: je moet het horen. Neem zo ook de vuige no-nonsense rock sets van Weasel of Niels Buis. In hun sets belichten zij hedendaagse onbekende rock, psychedelic en garage bands. Als er maar hard wordt geramd op gitaren. Maar er is ook ruimte voor rust, zoals in de ambient set van Niels Nor, en schuwt Radio Dwars activisme niet, zoals de krachtige Black Lives Matter-set van IMD Eggman getuigt. 

Dit is nog maar een handjevol sets die in het eerste jaar zijn langsgekomen, een eerste jaar waarin het concept zich enorm heeft ontwikkeld. In het prille begin stonden de mannen van Radio Dwars en enkele bezoekers in de kleine zaal van de PX met slechts een vinyl draaitafel en een camera. Wegens succes en de ambitie om er een totale belevenis van te maken zijn ze inmiddels uitgeweken naar de grote zaal van de PX, waarbij nu ook gebruik wordt gemaakt van het grote scherm voor visuals. Dwars als het is, Radio Dwars laat zich niet beperken tot de PX. Zo zijn er ook Home Sets geweest, zowel binnen als buiten. Door dit fantastische initiatief geniet een steeds groter wordend aantal bezoekers van het evenement of de stream. Alle DJ sets zijn namelijk live te volgen en terug te luisteren via Mixcloud. 

Ben jij benieuwd geworden naar waar ik het in Jezus’ naam allemaal over heb?
Houd dan de social media van Radio Dwars in de gaten voor de volgende editie en wees erbij. Of check de stream via de Radio Dwars Mixcloud, Instagram of Facebook.
Sets terugluisteren doe je via https://www.mixcloud.com/RadioDwars/

23 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Springsteen en waarom

Gastschrijver Jaap Schilder (de Witte) vertelt vol overgave over Bruce Springsteens inzicht in de menselijke geest en het terugkerende thema in zijn muziek: Amerikaans escapisme.
Lees verhaal

Einzelgänger in Huissen

Einzelganger is de titel van het debuutalbum van Weazul, het alias van nieuw Volendams talent Stanley Plat (24).…
Lees verhaal

De achtergrond van Jacob D. Edward

Jacob D. Edward is een folky songwriter die over intrigerende, complexe onderwerpen schrijft. Na zijn eerste twee singles, kwam afgelopen vrijdag de nieuwe single van Jacob D. Edward uit: ‘Sincerely, Jacob’. Roy de Smet interviewde hem over de thematiek van zijn nummers, zijn inspiraties en aspiraties.