In de eerste 14 dagen van juli 2022 is de tentoonstelling Cartooning Ukraine te zien in het Stolphoevekerkje in Volendam. De expositie is dagelijks geopend van 13:00 tot 16:30 uur en de toegang is gratis.

Van de ene op de andere dag was Oekraïne een land in oorlog. Russische troepen vielen het land binnen, trokken een spoor van verwoesting en brachten nog meer verschrikkingen. Bommen vielen niet alleen op militaire doelen, maar ook op woningen, scholen, ziekenhuizen en theaters. Miljoenen mensen vluchtten weg uit Oekraïne. Onze gemeente vangt enkele honderden Oekraïense vluchtelingen op in de Meermin. Deze oorlog raakt ons allemaal. Emotioneel en financieel. Elke dag is het nieuws weer droeviger en merken we de gevolgen van de oorlog, zoals dreigende voedselschaarste en energieprijzen die de pan uit rijzen.

De cartoons gaan over die oorlog in Oekraïne en ze zijn gemaakt door Oekraïense cartoonisten. Zij tonen een getekend land in een taal die iedereen begrijpt. De samensteller van de tentoonstelling is documentairemaker en publicist Ronald Bos. Hij heeft de cartoonisten opgespoord en de contacten gelegd. Hierna gaat de expositie naar andere steden in Nederland en Europa.

Enkele mensen uit Oekraïne, die momenteel verblijven in de Meermin in Edam, helpen mee met de organisatie. Zo nu en dan zullen zij ook aanwezig proberen te zijn in het Stolphoevekerkje. U kunt ze dan vragen stellen en zij kunnen over hun ervaringen vertellen. Voor hen is dit een chaotische en onzekere tijd. Gezinnen zijn gebroken. Zo goed en zo kwaad als het gaat, proberen ze het gewone leven op te pakken. De kinderen gaan weer naar school en velen hebben werk gevonden.

Basisschoolleerlingen van groep 8 kunnen op afspraak een rondleiding te krijgen. De cartoons bieden een andere kijk op de oorlog in Oekraïne en maken invoelbaar wat de impact is voor de burgers van het land. Deze oorlog laat ook onze kinderen niet onberoerd.

Zaterdag 2 juli om 15:00 uur bent u welkom bij de opening. Alesya Stoyan zal de officiële opening verrichten. Er is muziek uit Oekraïne, een hapje van het land en een drankje. En de cartoons natuurlijk.

We zoeken nog mensen die een middagje van 13:00 – 16:30 uur in het Stolphoevekerkje suppoost willen zijn. Stuurt u mij dan een mailtje.

Tenslotte dank aan de sponsors: de Gemeente Edam-Volendam, Coöperatie Windenergie Waterland en Smit Elektrotechniek voor hun financiële bijdrage. En niet te vergeten Anneke Moolenschot en Willem Schilder, van het Stolphoevekerkje, voor hun gastvrijheid.

We kijken uit naar uw bezoek.

John Kluessien (john.kluessien@gmail.com)

0 Shares:
You May Also Like