‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ was ooit het motto van de Olympische spelen. Dat is tegenwoordig wel anders. Kijk maar naar de medaillelijstjes die elke keer gemaakt worden. Op welke plaats staat ons land? Doen we het beter dan de vorige keer? Je mag als Nederlander daarom pas meedoen van het NOCNSF als je een reële kans hebt op een top-8 notering of een medaille. Balen als je nét niet aan die eis voldoet, vooral als je daar jaren voor getraind hebt.

In Groot-Brittannië gaat het natuurlijk precies zo. Eddie Edwards  werd niet geselecteerd om als skiër in het team voor de winterspelen van Calgary  te komen. Hij haalde de limieten niet. Maar Eddie, die van jongs af aan de droom had om olympiër te worden, liet het er niet bij zitten. Daarom koos hij voor de skischans: een onderdeel waaraan sinds 1922 geen Brit had deelgenomen. Er waren daardoor geen selectielimieten. Je moest bij de sprong op de been blijven. Moeilijk genoeg trouwens.

Na allerlei problemen: financiën natuurlijk, ruzie met zijn vader (die wil dat hij stukadoor wordt), tegenwerking van het Olympisch comité en voorspelbare buitelingen slaagt Eddie uiteindelijk in zijn missie. Hij haalt op het nippertje de -bijgestelde- limiet en mag naar Calgary.

Daar lukt het hem om op de been te blijven zodat zijn uitslagen in de uitslagenlijst komen te staan. Door zijn onorthodoxe optreden wordt hij luid bejubeld door het publiek.

Ik moest bij de film denken aan Denzel Dumfries en Andries Noppert, twee huidige voetbalhelden die tegen alle verwachtingen in na lange carrières met een aantal omwegen uiteindelijk hun droom waar maakten en op het WK voetbal mochten spelen. Juist door die moeizame weg zijn ze door het grote publiek in de harten gesloten. “Zie je wel, als je maar doorzet kun je ook een sportheld worden.” Daar kun je je mee identificeren.

Een feelgoodmovie, gebaseerd op het ware verhaal van de echte Eddie Edwards. Ik denk dat de film niet helemaal feitelijk is, maar een kniesoor die daar op let. Kerst staat voor de deur en daar hoort een gezellige film bij. Om in de juiste stemming te komen is het decor in de film ook nog eens een winterlandschap. Op Nieuwjaarsdag 2023 zal het traditionele schansspringen uit Garmisch Partenkirchen wel op de buis zijn. Deze film is een goede voorbereiding daarop.

0 Shares:
You May Also Like