Leeftijd: 27

Studie: Docent Engels, tweedegraads bevoegdheid, afgerond in 2016

Werk: Docent Engels aan het Regio College in Zaandam

Favoriete band: The Beatles

Serietip: Ik ben meer van de films maar sowieso Luther (maar die kent iedereen al), dus dan Bir Başkadır (internationale titel: Ethos) en Anne+ (vooral seizoen 2)

Grootste inspiratiebron: Bob Dylan 

Death row meal: Gerookte zalmmoot met gegrilde groene asperges 

Je meeste stukken voor enClave zijn recensies van nieuwe platen. Luister je als recensent anders naar een plaat dan de “gewone” luisteraar? Wat zijn de pijlers voor een goed album?
Ik vind mijn stukken niet zozeer recensies omdat ik niet vertel waarom je iets goed moet vinden of juist niet. Elke maandagavond presenteer ik een radioprogramma bij de Lokale Omroep Volendam Edam (van 19.00 tot 20.00 uur!) waarin ik focus op de nieuwste alternatieve popmuziek. Daardoor luister ik heel veel naar nieuwe muziek. Soms kom ik iets tegen dat niet zozeer geschikt is voor mijn radioprogramma, maar wat ik wel interessant vind. Of ik ontdek een lied en kom er achter dat het hele album erg interessant is! Voor de albums die ik kies voor mijn stukken, ga ik op zoek naar een verhaal. Daarmee wil ik bij de lezer interesse kweken zodat ze het album zelf willen gaan beluisteren. Vervolgens ga ik er vanuit dat ze zelf in staat zijn te bepalen wat ze er van vinden.

Voor mij moet een album een bepaalde zeggingskracht hebben: de teksten moeten puur overkomen. Na twee clichés in één liedje, haak ik al af. Al is de muziek nog zo catchy, een slechte tekst kan voor mij echt de beleving verpesten. Een goed album hoeft echt niet wereldschokkend te zijn, maar ik ben gewoon op zoek naar eigenheid en oprechtheid in een album. 

Je bent zelf ook muzikant. Welk nummer zou je willen dat je zelf had geschreven?
Er zijn natuurlijk ontzettend veel nummers die je geweldig vindt en songwriters waar je schatplichtig aan bent. ‘Mr Blue Sky’ (Electric Light Orchestra) zou een beetje uit de toon vallen in mijn repertoire, dus kies ik voor iets dat dichter bij mijn eigen muziek staat. In ‘Go Folks, Go’ doet Bonnie ‘Prince’ Billy precies wat ik zelf ook probeer te doen: hij lijkt je direct aan te spreken. Door de muziek klein te houden laat hij je volledig op de tekst focussen. In die tekst wisselen spitsvondigheid en zelfspot elkaar af. Voor een moderne singer-songwriter – die niet continue de stappen van Bob Dylan en James Taylor wil herhalen – is Bonnie ‘Prince’ Billy een lichtend voorbeeld.

Welke vijf platen neem je mee naar een onbewoond eiland (al eerder aangespoeld zijn: stroom, een platenspeler, en een setje naalden)?
Mag ik eerst nog even naar de platenzaak, of moet ik het doen met de elpees die ik op dit moment in collectie heb? In dat laatste geval:

  1. Pinegrove – Amperland, NY
  2. The Beatles – Rubber Soul
  3. Elvis Costello – The King of America
  4. Bob Dylan – Bootleg Series vol. 14: More Blood More Tracks
  5. Gilbert O’Sullivan – Himself

Dat betekent dat ik onder andere Déjà Vu van Crosby, Stills, Nash & Young en Golden Years 1968 – 1976 van BZN thuis moet laten.

Benieuwd geworden? Alle stukken van Roy vind je hier.

14 Shares:
You May Also Like