Foto: König Pilsener Arena Oberhausen

Als 15-jarig meisje zat ik 12 uur op de stoep voor de AFAS live om een plekje vooraan te veroveren bij Harry Styles. Ieder uur kwamen er wel mensen of journalisten voorbij die ons voor gek verklaarden, sommigen van ons kampeerden namelijk al 3 dagen bij de voordeur van de AFAS. Tranen rolden over mijn wangen toen ik hem een high five gaf in de Ziggo Dome een paar maanden later. Drie jaar daarna kocht ik kaartjes om Harry live te zien in vier verschillende landen; samen met een vriendin zou ik hem achterna reizen. Mijn liefde voor Harry Styles verwart een hoop mensen, ik ben immers lesbisch, waarom zou je dan zo uit je plaat gaan voor een mannelijke popster?

Natuurlijk, Harry is een mooie verschijning. Ik noem hem dan ook vaak als grapje mijn enige uitzondering op mijn seksualiteit (zeg nou eerlijk hetero’s, jullie zien ook wel eens iemand van hetzelfde geslacht waarvoor jullie zouden bezwijken, toch?). Maar, looks zijn echt niet alles. Als iemand die, zelfs al in zijn One Direction jaren, iedere show wel een regenboogvlag in de rondte zwaait, is hij een bekendheid waar veel LHBTI+ mensen zich welkom bij voelen.

Iemand die niet zo bekend is met het publiek van Harry Styles trekt wellicht al snel de conclusie dat de zalen gevuld zijn met jonge hysterische meiden die Harry graag als vriendje zouden hebben. Zij die verder kijken zien een groep jonge mensen (niet alleen tienermeiden!) die zich in de concertzalen eindelijk vrij voelen om te zijn wie ze willen zijn. Concertzalen worden omgetoverd tot een zee van regenbogen, mensen met gelakte nagels en regenboog make-up. Als je langs de rij loopt zou je eerder denken dat er Pride is dan een concert van een voormalig boyband-lid. In de zalen hangt een energie die ik weinig heb meegemaakt, terwijl ik naar bijna vijftig concerten ben geweest. De sfeer bij Harry is echt uniek. 

Foto: Helène Marie Pambrun

Het zijn niet alleen de liveshows waardoor fans zich veilig voelen bij Styles. Hij breekt mannelijke stereotypes door bijvoorbeeld jurken te dragen. Hij is niet bang voor een pofmouw, kanten blouse of een glitternagellakje hier en daar. Hij is comfortabel met zijn eigen mannelijkheid en zijn boodschap is duidelijk: kleding hoeft niets te maken hebben met geslacht. En wanneer men hem vraagt wat zijn seksualiteit is, antwoordt hij dat een label niet belangrijk voor hem is. Hij is wie hij is en houdt van wie hij wil houden en daar is hij oké mee. Deze houding heeft veel fans geholpen met zelfacceptatie.

Voor mij is Harry het perfecte voorbeeld van een moderne versie van een rockster. Er schuilt een ware magie in zijn live shows, iets wat jongeren die in het proces van een coming-out zitten veel kan helpen. Ik zat nog in de kast toen ik Harry de laatste keer live zag, maar tegen de mensen in de rij durfde ik trots te verkondigen dat ik op vrouwen viel. Hier werd dan enthousiast op gereageerd met een: “Ik ook!” en een knuffel. Zijn shows voelden als een soort coming of age moment in mijn leven. Het is wat de generatie fans vóór mij voelde bij One Direction shows waar Harry regenboogvlaggen rondzwaaide. Hopelijk is het ook wat de generatie fans na mij zal meemaken wanneer liveshows weer toegestaan zijn. Zijn impact is groot, zowel voor de queer jeugd hier als in landen waar de acceptatie niet zo goed is als in West-Europa. Harry Styles is onderweg om een ware legende te worden en wij hebben het geluk om het echt mee te maken.

Bronnen

Harris, Verity. “Harry Styles’ Safe & Celebratory Space Enabled These Fans To Be Their True Selves” United By Pop, 30 november 2020. https://www.unitedbypop.com/young-adult-books/harry-styles-lgbt-journey

Khan, Aamina. “Harry Styles’ Concerts are LGBTQ+ Safe Spaces” Them. 24 october 2017. https://www.them.us/story/harry-styles-concerts-are-lgbtq-safe-spaces

Khan, Aamina. “Harry Styles’ Show Was The Best Queer Girl’s Pride Celebration Ever” Them. 25 juni 2018. https://www.them.us/story/harry-styles-queer-pride

Mcnamara, Brittney. “Harry Styles Is Very Ready for Gender Norms To Fade AwayVogue, 5 december 2019. https://www.vogue.co.uk/miss-vogue/article/harry-styles-gender-norms

0 Shares:
You May Also Like