Een auto met een Iraans gezin erin op weg. Waarheen is in het begin nog onduidelijk. Maar dat de jongste zoon zijn stiekem meegenomen telefoon moet afgeven, suggereert dat het reisdoel onbekend moet blijven. De oudste zoon zit somber voor zich uit kijkend aan het stuur. De moeder zit ernaast soms verdrietig, soms opgewekt. De vader zit achterin met zijn gebroken been in het gips. En in de achterbak ligt ook nog een hond. Het jongste zoontje zit naast de vader ontzettend te kletsen en te schreeuwen. Af en toe komisch, maar vaak ook irritant.

Zoals het hoort in een echte roadmovie gebeurt er onderweg van alles. Een lekkende benzinetank, een aanrijding met een wielrenner, een ontmoeting met een gemaskerde motorrijder, een onduidelijke deal met een schapenvacht en dat alles in een kaal rotsachtig landschap. De film gaat over afscheid nemen en de wisselende emoties die daar bij komen kijken zowel voor de vertrekker als voor de achterblijvers. Alles prachtig gespeeld door de acteurs.

De film zit vol met geweldige scenes. Onvergetelijk zijn zowel de opening, waarin het jongetje piano speelt op een toetsenbord getekend op het gips van zijn vader als het slot waarbij hetzelfde jongetje uit het dakraam van de auto zingt. Er zit veel Iraanse popmuziek in de film. Vaak geplaybackt door de gezinsleden. De teksten krijgen daardoor een diepere emotionele betekenis.

Kortom een film die af en toe traag lijkt, maar de afwisseling van humor en weemoed laat je geboeid kijken tot de laatste minuut.

Panah Panahi is de zoon van Jafar Panahi, de bekende Iraanse filmregisseur die verschillende internationale prijzen heeft gewonnen (Gouden Beer in Berlijn, Sacharovprijs). Jafar is veroordeeld tot 6 jaar cel, maar werd begin februari na 6 maanden cel op borgtocht vrijgelaten. Zijn zoon balanceert met zijn speelfilmdebuut op het randje van wat de Iraanse autoriteiten toelaten. De film mag dan ook niet in Iran vertoond worden.

Recensie door Huub Bexkens
___________________________________________________________________________________________________
Filmhuis PX : woensdag 22 februari 2023

0 Shares:
You May Also Like