Veel ouders zijn ontevreden over het huidige onderwijssysteem. De traditionele manier van lesgeven in jaarklassen met voorgeschreven lesstof zou niet aansluiten bij de natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid van kinderen. De laatste jaren zijn er alternatieve vormen van onderwijs bedacht; ipad-scholen, agorascholen, renaissancescholen en ook thuisonderwijs is erg populair.

Jeanette Walls is opgegroeid in een gezin met vier kinderen (drie meisjes, een jongen) waarvan de vader Rex (fantastisch gespeeld door Woody Harrelson) vindt dat hij zijn kinderen zelf veel meer kan leren dan het onderwijssysteem. Zij heeft over haar jeugd een bestseller geschreven. Deze film is een bewerking van dat boek.

Rex is een liefdevolle vader, erg intelligent en vol met goede bedoelingen. Zo maakt hij met zijn kinderen plannen om een glazen huis te bouwen. Helaas is hij ook een man van 12 ambachten, 13 ongelukken en bovendien aan de drank. De moeder (Naomi Watts) is heel erg druk met schilderen. Rex sleept zijn gezin jarenlang mee van de ene plek naar de andere. Vaak om te ontkomen aan de autoriteiten. Nadat Walls bijvoorbeeld als peuter bij het koken ernstig verbrand in het ziekenhuis terecht is gekomen, moet hij met zijn gezin vluchten om te ontsnappen aan de maatschappelijke werkster.

Na een aantal omzwervingen gaan ze terug naar West-Virgina waar Rex vandaan komt. Daar betrekken ze een vervallen huis. Rex vindt na een afkickperiode van de alcohol werk als bouwvakker. Hij begint zelfs met de funderingen van het glazen huis.

Nadat ook deze betrekkelijk rustige periode eindigt, beloven de kinderen elkaar dat ze samen hun best zullen doen om te ontsnappen aan de uitzichtloze armoede.

Dat laatste lijkt gelukt te zijn. Doordat de film heen en weer springt tussen het heden en het verleden, weet je vanaf het begin dat de kinderen maatschappelijk redelijk geslaagd zijn. De eerste scene is dan ook een ontmoeting van de succesvolle Jeanette die vanuit een taxi ziet hoe haar ouders in New York hun eten uit vuilnisbakken bij elkaar scharrelen. En hoewel je dus al vanaf het begin weet dat het voor de kinderen goed afloopt, snijden de scenes uit het verleden je toch door de ziel.

Een mooie film met een paar losse eindjes. Een wrang beeld van een vader die het beste voor heeft met zijn kinderen, maar door zijn zwakke kanten behoorlijk de verkeerde kant op gaat. Prachtige rollen, vooral ook van de jonge kinderen.

Huub Bexkens
______________________________________________________________________________________________
Filmhuis PX : woensdag 25 januari 2023

0 Shares:
You May Also Like