Mr. Williams, een weduwnaar, is een hoge ambtenaar die werkt op het Londense gemeentehuis bij de afdeling Ruimtelijke Ordening. Op het gemeentehuis worden voorstellen van de ene naar de andere afdeling doorgeschoven en uiteindelijk op een stapel gelegd zonder dat er iets mee gedaan wordt. Een bijna karikaturale voorstelling van het werk van ambtenaren. Mr.Williams wordt hierin perfect gespeeld door Bill Nighy.

Als hij van de dokter te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, zit hij thuis de mooie en belangrijke momenten in zijn leven te overdenken. Het lukt hem niet om zijn zoon en schoondochter die bij hem inwonen (woningnood vlak na de oorlog) te informeren over zijn ziekte. In plaats daarvan raakt hij verzeild in een kustplaats, waar hij een avondje aan de rol gaat, proberend in te halen wat hij al die jaren gemist heeft. Hij blijft zonder bericht een tijd weg van zijn werk zonder dat iemand durft te informeren of er wat is.

Ondertussen is hij aan het nadenken over wat hij nog kan doen met de rest van zijn leven. Hij besluit om iets goeds te doen. Daarin wordt hij gestimuleerd door een jonge collega die hem zombie heeft genoemd: dood en niet dood, niet gelukkig of ongelukkig. Bij terugkomst op zijn werk gaat hij daarom een groep vrouwen helpen die het voorstel hadden om van een bomkrater een speeltuin te maken. Door zijn vasthoudendheid weet hij alle bureaucratische barrières te doorbreken en in een zeer korte tijd wordt de speeltuin gerealiseerd. Kort hierna sterft hij. Na de begrafenis komen zijn medewerkers tot de conclusie dat ze voortaan in zijn geest willen opereren als ambtenaren.

Een weemoedige film, erg op zijn plaats in de kerstperiode. Wat doe je met je leven als je weet dat je nog maar kort te leven hebt; ga je nog een keer ten volle genieten of ga je proberen iets te betekenen voor de achterblijvers? Prachtig gespeeld, vooral door Bill Nighy, maar ook de andere acteurs zijn goed op dreef. Een mooi scenario, gebaseerd op een Japans origineel, erg goed verplaatst naar het Engeland van vlak na de oorlog.

______________________________________________________________________________________________
Filmhuis PX : woensdag 20 december 2023. Deur open: 19:30 – aanvang film: 20:00

0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

DAS LEHRERZIMMER

Met de beste bedoelingen heel erg miskleunen. Heel erg bevlogen voor de klasstaan wil niet zeggen dat je…
Lees verhaal

ENCANTO: laten we het hebben over Bruno

Het derde artikel in de serie over het oeuvre van Lin-Manuel Miranda door Madelief Mühren: "Sinds 2013 is Let It Go het populairste Disneynummer geweest, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. We Don't Talk About Bruno uit Encanto staat op nummer 4 in de Billboard Top 100, geschreven door niemand minder dan muzikaal genie Lin-Manuel Miranda."