Sandra Ale wordt op haar website een “creatieve duizendpoot” genoemd, en niets is minder waar. Sandra voelt zich thuis in de schilderkunst, tekenkunst, fotografie en maakt zelfs muziek. Na haar studie aan de HKU en Gerrit Rietveld Academie heeft ze een eigen galerie opgericht, en geeft ze ook nog eens de vakken Biologie en Nederlands op het Tabor College Werenfridus in Hoorn. Sandra is woonachtig in Oosthuizen.

Recent werk van Sandra Ale, gebaseerd op ‘Klara and the Sun’ van schrijver Kazuo Ishiguro

Sandra, vertel eens: wat was je eerst, docent of kunstenares? De logische optie zou natuurlijk kunstdocent zijn. 

Ik heb eerst de lerarenopleiding gedaan en wilde toen eigenlijk van vak wisselen: biologie was zooo moeilijk! Mijn vader vond dat geen goed idee, aangezien ik een oom heb die tekendocent was en een andere oom was docent handvaardigheid. Beiden moesten zich omscholen omdat het nieuwe vak TeHaTex (Tekenen, handvaardigheid en Textiele werkvormen) was bedacht. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus uiteindelijk ben ik deeltijd (in de avonduren, naast mijn baan als docent) de kunstacademie gaan doen. Weer veel later de Rietveldacademie. Ik was dus eerst docent 😉

Waarom koos je voor de vakken biologie en Nederlands? 

Ik was wat je noemt een slow starter: ik ben begonnen met Mavo en toen overgestapt naar de Havo. Daarna moest ik dus een studie kiezen. Ik vond presenteren nooit erg en anderen iets uitleggen eigenlijk wel leuk. Biologie was mijn lievelingsvak, dus die keuze was gauw gemaakt. Destijds was de lerarenopleiding nog tweevakkig dus ik moest nog een ander vak kiezen. Dat is dus Nederlands geworden. Ik weet niet meer precies waarom, hihi.

Als je opnieuw voor het eerst een studie zou kunnen kiezen, zou je het dan net zo doen, of zou je meteen naar de kunstacademie gegaan zijn? 

Oei, dat is een moeilijke vraag… Als ik het anders zou doen zou mijn leven er nu heel anders uitzien, qua man en kinderen. Spannend. Toch denk ik dat ik dan liever eerst naar de kunstacademie zou gaan. De vraag is natuurlijk of ik dan (want jonger) goed genoeg zou zijn.

Zelf vind ik ook alles wat met creatief bezig zijn te maken heeft leuk, wat lastig was qua studiekeuze omdat veel studies zich op een specifiek vak richten, zoals fotografie of grafisch ontwerpen. Heb je ooit het gevoel gehad dat je moest kiezen tussen al je interesses, of was het altijd mogelijk om alles te combineren? 

Lesgeven en schilderen is prima te combineren, al zou ik wel veel meer tijd willen besteden aan schilderen. Enkele jaren geleden ben ik begonnen met viool spelen en merkte dat ik mijn ei ook kwijt kan in de muziek. Hierna volgden een drumstel, elektrische viool, elektrische gitaar, basgitaar, ukelele en tafelharp (zithar). Nu is het wel lastig geworden om al mijn interesses te combineren.

(interview gaat door onder afbeelding)

Recent werk van Sandra Ale, gebaseerd op ‘Klara and the Sun’ van schrijver Kazuo Ishiguro

Is het ook zo dat de kennis die je van biologie hebt jouw kunst inspireert/beïnvloedt?

Nog niet, maar ik ben er wel op aan het broeden. Zo vind ik de eerste celdelingen na bevruchting ontzettend mooi, hier zou ik nog wel een serie van willen maken, vrij geïnterpreteerd natuurlijk.

Je werk komt voort uit gebeurtenissen die je aangrijpen. Wat me opviel is dat dit vaak orkanen zijn: zo heb je een monotype gebaseerd op orkaan Tomas en een aquarellenserie over Katrina. Vanwaar deze interesse? 

Natuurrampen zijn vreselijk, de gevolgen zo verstrekkend, niet te overzien. Dat grijpt mij aan. Daar wil ik wat mee. Interesse is niet echt het goede woord hiervoor.

Ook zijn het vrouwelijk lichaam en zwangerschap terugkerende thema’s. Heeft het moederschap gezorgd voor een nieuwe blik op de wereld, en een nieuwe inspiratiebron voor jouw kunst? 

Nee, eigenlijk niet, alhoewel ik wel de geboortekaartjes van mijn vier kinderen heb ontworpen. Het is wel zo dat ik anders tegen de wereld aan ben gaan kijken en intensiever ben gaan leven en genieten van mijn kinderen.

Tot slot, heb je nog een advies voor de lezer? Het mag van alles zijn, of het nou over kunst, het leven of iets alledaags gaat.

Jong of oud: blijf om je heen kijken, blijf je verwonderen. Laat alles wat er om je heen gebeurt en met je gebeurt een inspiratiebron zijn, durf te tekenen, te schilderen, te dichten, muziek te maken, noem maar op. Blijf dicht bij jezelf.

Meer weten over Sandra Ale? Bekijk haar kunst op https://sandra-ale.exto.nl.

Sandra Ale
0 Shares:
You May Also Like
Lees verhaal

Oktober kunstmaand: Interview met Angelique van den Hogen

Oktober is kunstmaand in de gemeente Edam-Volendam. Speciaal voor deze gelegenheid interviewt de jongerenredactie van enClave iedere week een aantal prominente kunstenaars dat actief is in de gemeente. Deze week interviewt Emma Steur kunstenares Angelique van den Hogen.