Dwarsix (Jan Dwars) maakt Un Tour de France Culinaire (geinspireerd op Asterix de ronde van Gallië). Bij elke etappe hoort één recept.
9 juli, het jaar onzes heren 2007. Een onverschrokken ontdekkingsreiziger wil overzee van Genua via Marseille en Barcelona naar India. Een mooi vak. Tijdens de tweede etappe richting Canarische eilanden leidt hij schipbreuk en strandt 15 augustus 52 v. Chr. aan de kust van Bretagne. Hij wordt gevonden door de inwoners van een klein Gallisch dorpje. Totaal gedesoriënteerd, slechts een ‘cri de coeur’ verlaat zijn lippen: ‘Bouillabaisse, Bouillabaisse!’ ‘Geheugenverlies, waarschijnlijk ernstiger,’ aldus de voorlopige diagnose van ‘coming druïde’ Guitix. Herstellende na de liefdevolle opvang, weet de drenkeling alles in ene beter. Zijn eigen naam echter niet. Dwarsix! Hoe te eten, is ie niet vergeten. Begeleid door hemelse muziek brengt zijn versie van de plaatselijke toversoep ‘Cotriade Bretonne’, het gehele dorp het eerste weekend van september, tijdens Stonedhendrix, meerdere gezamenlijke hoogtepunten achtereen. Eet- en drinkgelegenheid ‘Chez Smederij Dwarsix’ opent haar deuren. Boven de entree hangt de sindsdien enige toegestane Romeinse zegswijze. Carpe diem.
Echter, reislust en nieuwsgierigheid blijven Dwarsix, en dus de overige dorpelingen, parten spelen. ‘En una momento dado,’ geeft het wonderschone vrouwelijke stamhoofd Marisix samen met druïden Hoogevorstix en Wijnsmatix en de aanbeden bard 3JeSix, Dwarsix toestemming om de rest van Gallië culinair te verkennen. Koksmaatje Rechtix moet mee en toverdrank is voor Dwarsix verboden. Hij heeft genoeg gehad. Als tegenprestatie wil het dorp eenentwintig recepten en een samenhangend verhaal. Dwarsix moet binnen één jaar terug zijn. Termijnoverschrijding leidt tot verbanning. Dwarsixs zaak wordt met een kleine naamswijziging voor een prikkie overgenomen door Kostunrix. ‘Un Tour de France Culinaire.’

Ingrediënten voor 4 personen:
Basis:
25 gr boter
1 fijngesneden prei
3 fijngehakte sjalotjes
1 teentje fijngehakte knoflook
1,2 liter gevogeltefond
250 ml droge cider
1 laurierblad
1 takje tijm
1 takje bladpeterselie
350 gr fijngesneden zachtkokende aardappels (Doré)
100 ml slagroom
Vis:
20 gr boter
½ schoongemaakte dikke paling in achten 1 schoongemaakte poon in vieren 1 schoongemaakte zeebaars in vieren 1 schoongemaakte makreel in vieren
Garnering:
2 fijngesneden lente-uitjes
2 el fijngehakte bladpeterselie
4 artisjokharten (STUART)
Bereidingswijze:
Prei en sjalot en fruiten. Knoflook iets later toevoegen. Gevogeltefond, fijngesneden aardappels, cider, laurierblad, peterselie en tijm erbij. Breng aan de kook. Dertig minuten koken zonder deksel op de pan. Laurierblad, peterselie en tijm eruit. Pureer. Reduceer (inkoken) tot 6 dl (circa 50%). Slagroom toevoegen. Nog iets inkoken. Warmhouden. Paling in boter in tien minuten bakken. Tegelijkertijd de rest van de vis tien minuten in de soep pocheren (tegen de kook aan houden). Vijf minuten voor opdienen artisjokharten aan soep toevoegen.
Serveren:
La Montagne – Jean Ferrat (CD). Giet deze maaltijdsoep in brede diepe borden. In elk bord de vier vissen. Garneer met peterselie en lente-uitjes. Eet rustig en voorzichtig. Er zitten graten in. De eerste etappe voert door het mysterieuze woud Brocéliande richting Rennes.
JAN DWARS
________________________________________________________________________________
Dit recept is eerder gepubliceerd in De Stadskrant van 2006.
Tekening: Peter Smit