Het Nederlandse onderwijs is de laatste decennia een proeftuin geweest voor allerlei niet-bewezen vernieuwingen. Maar het experiment dat in Druk door vier docenten van een Deense middelbare school wordt uitgevoerd zal waarschijnlijk niet zo snel navolging vinden (misschien wel door leerlingen). “De invloed van alcohol op leerprestaties” wordt door leerlingen wel eens voorgesteld als onderwerp voor een profielwerkstuk. In het Nederlandse onderwijs kun je als leraar voor zo’n onderzoek geen toestemming geven. In Scandinavië ligt dat misschien anders.

Vier vrienden, docenten aan een middelbare school, hebben ieder te maken met een verschillende midlife-crisis: scheiding, bindingsangst, een veeleisend jong gezin en de sleur van altijd dezelfde lessen te moeten geven. Zij willen hun lessen een beetje oppimpen. Een Noorse psychiater stelt dat de mens geboren wordt met een tekort van 0,05 promille alcohol in zijn bloed. De vier gaan dat uitproberen door een tikkeltje dronken naar het werk te gaan. De eerste resultaten zijn positief, de leerlingen volgen met plezier de lessen en ook gaan de resultaten van hun klassen vooruit. Geschiedenisleraar Martin (Mads Mikkelsen) geeft super inspirerende lessen. Hitler was geheelonthouder, Churchill zoop als een ketellapper. “Wie is jouw rolmodel? “

Uiteraard ontaardt het experiment. Er wordt steeds meer gedronken en de schoolleiding en ook de eerst zo enthousiast leerlingen gaan zich zorgen maken.

De film gaat niet alleen over drank en de gevolgen van ge/misbruik. Deense tieners drinken extreem veel, ofschoon we er in Nederland ook wat van kunnen. De leerlingen zuchten onder een hoge prestatiedruk: in het weekend zuipen ze zich klem om het aan te kunnen.

Alcoholgebruik onder tieners is een belangrijk maatschappelijk onderwerp. In de film wordt bingedrinken niet positief getoond. De vanzelfsprekende aanwezigheid van drank wordt afgezet tegen de gevolgen van te ver gaan. De vier acteurs zijn trouwens fantastisch. Je zou bijna denken dat ze het experiment ook op de set uitprobeerden. Ze spelen zeer overtuigend dronkenschap op een filmset waar geen druppel alcohol aanwezig was.

Druk heeft niet een anti-alcoholboodschap. Alcoholgebruik kan ontaarden, maar kan ook zorgen voor een feestelijke sfeer. Dit leidt tot een spetterende finale met een prachtige dansende Mikkelsen waarin zowel vrolijke drinkers als geheelonthouders hun gelijk zullen zien. Misschien werd hij daarom wel bekroond met een Oscar.

Huub Bexkens

8 Shares:
You May Also Like