Toulouse. Doel? Geen. Verhip. Toch. De expositie van een kunstbroeder. Gauguinvaix is zenuwachtig. Op het irritante af. De laatste ontmoeting verliep niet zonder ‘kleurscheren’. De ochtend na een nacht au Moulin Rouge. Een gemaskerd bal faciliteert anonieme seks.

Onze grootste vriend placht daar doorgaans niet gemaskerd te vertoeven. Enfin. Vrouwen zo ver het oog reikt. Kunst vraagt offers. Het conflict vond zijn oorzaak in een uit de hand gelopen weddenschap. Wiens impressie van La Goulues kruis is de meest authentieke? Henri neigde naar een slipje. Gauguinvaix ontkende. Vanuit welk perspectief? Daar hoor ik u.

Laten we het erop houden dat het woord ‘perspectief’ op een nogal ongelukkig moment viel. Spanning dient immers geventileerd. Mal du siècle? Een ware kunstenaar is de ratio soms vreemd. Te veel absint is niet goed. Als een groene fee door een rode molen. De gendarmes arriveerden laat. Een goeie hoerentent is toch nooit weg. Immers. Het smaakpalet verbreedt. Ten slotte ontbijt in het atelier van Henri. Enne, ook nog fatsoenlijke schilderijen. La Belle Epoque.

Bereidingswijze:
Koop casserole. Oven op 200º. Bonen. Half uur in ruim kokend water. Zout. Nog half uur koken. 5 dl bonenwater achterhouden. Merguez. Pocheer tien minuten in water. Basis. Smelt ganzenvet (of reuzel) in grote stoofpan. Varken en lam tien minuten aanbakken. Bacon, uien en knoflook in aparte pan in ganzenvet (of reuzel) fruiten. Bij elkaar. Tomaten, tomatenpuree, kruiden en bouquet garni erbij. Alles in casserole. Anderhalf uur in oven. Voeg kwartier voor tijd bonen, bonenwater, wijn, uitgelekte eend, merguez en gedroogd broodkruim toe. Kijk uit. Die casserole is heet. Garneer met basilicum. Een felicitatie is hier op zijn plaats.

Serveren:
Een klassieker. ‘Eat your heart out.’ De bonen dienen zacht en smeuïg te zijn. Wij gaan naar Bras in Laguilo. Drie sterretjes. Uurtje op zijn staart. Het mag een paar centen kosten. Gezellig toch.

0 Shares:
You May Also Like